ua en ru

Теракти в Парижі: вибухи, стрілянина і захоплення заручників

Теракти в Парижі: вибухи, стрілянина і захоплення заручників Фото: теракти в Парижі

Кількість жертв продовжує зростати

У п'ятницю, 13 листопада, стало відомо про те, що в столиці Франції пройшла серія терористичних атак. Теракти в Парижі забрали, за останніми даними, життя 129 осіб. Більше 200 людей поранені, з них 80 перебувають у критичному стані. В даний момент ведеться онлайн-трансляція з місця подій:


Вибухи в Парижі

Спочатку повідомлялося про 18 загиблих в результаті терактів в Парижі, два вибухи прогриміли у паризького стадіону Stade de France , де відбувався футбольний матч між командами Німеччини та Франції.

Повідомлялося також, що на грі були присутні президент Франції Франсуа Олланд і глави МЗС двох країн Лоран Фабіус і Франк-Вальтер Штайнмайер. В результаті терактів вони не постраждали.

Стрілянина в Парижі

Крім того, невідомі відкрили стрілянину і взяли заручників в паризькому концертному залі Bataclan. Повідомляється, що, за даними правоохоронних органів, загинули 15 людей. Крім того в приміщенні знаходяться 60 заручників.

Теракти в Парижі: вибухи, стрілянина і захоплення заручників

Париж у вогні

Пізніше прихильники "Ісламської держави" в соціальних мережах почали рапространять новини про теракти в Парижі з хештегом "Париж у вогні". Однак про прямий зв'язок терактів з ИГИЛ поки не повідомляється.

Кількість жертв теракту у Франції

У той же час надходить інформація, що кількість жертв терактів в Парижі зросла до 50 осіб. Також зустрічається цифра 60 загиблих.

CNN цитує одного із заручників, він просить йти на штурм: "Нас вбивають одного за іншим".

Україна висловила співчуття

Свою участь висловив і президент України Петро Порошенко:

Теракти в Парижі: вибухи, стрілянина і захоплення заручників

Операція по звільненню заручників

В районі концертного залу "Батаклан" в Парижі в ніч на суботу почалася операція по звільненню заручників. Про це передають французькі телеканали.

Згідно з повідомленнями, прогриміли п'ять сильних вибухів, чутна перестрілка між терористами і поліцією.

За даними euronews, станом на 1:53 за київським часом штурм будівлі завершився. Вбиті двоє терористів. Раніше повідомлялося, що в концертному залі "Батаклан" в Парижі було захоплено понад 100 заручників.

Біля театру "Батаклан" дуже багато машин швидкої допомоги.Теракти в Парижі: вибухи, стрілянина і захоплення заручників

Кількість жертв теракту збільшується

Провідні світові агентства повідомляють, що близько сотні людей знайдені загиблими в концертному залі Bataclan. Про це пише агентство AFP з посиланням на джерела в поліції.

Бельгія посилила контроль на кордоні з Францією

Після вчорашніх терактів у Парижі Бельгія посилила прикордонний контроль автомобілів, поїздів, літаків, які прибули з Франції. Крім того, польоти в Париж призупинила американська авіакомпанія American Airlines.

Разом з тим, у МЗС Франції заявили, що аеропорти країни залишаться відкритими, залізничний транспорт також продовжить роботу.

В Париж прибули 1,5 тисячі військових

Вранці міністр внутрішніх справ Франції Бернар Казнєв, що у зв'язку з терористичною загрозою в столиці Франції в Париж прибули 1,5 тис. французьких військових.

Розвідка США побачила в паризьких теракти почерк "Аль-Каїди"

Американська розвідка вважає, що за терактами в Парижі коштує не "Ісламська держава", а Аль-Каїда.

Рівень складності атаки в Парижі не схожий на роботу ИГИЛ, рівень координації скоріше вказує на Аль-Каїду, вважає високопоставлений чиновник національного центру по боротьбі з тероризмом, повідомляє телеканал NBC.

Олланд скасував поїздку на саміт G20

Президент Франції Франсуа Олланд у зв'язку з терактами в Парижі скасував поїздку на саміт G20 у Туреччини.

Українці з ночі несуть квіти до посольства Франції

Українці, на знак скорботи за загиблими в результаті терактів в Парижі, з ночі несуть квіти та свічки до посольства Франції в Києві.

Офіційні дані: загинуло 128 осіб

Як повідомив Reuters з посиланням на джерело в паризькій прокуратурі, за попередніми даними теракти в Парижі забрали життя 128 осіб.

Олланд оголосив триденний траур

Президент Франції Франсуа Олланд оголосив триденний траур за жертвами терактів у Парижі в ніч з 13 на 14 листопада, передає Agence France-Presse. "Три дні жалоби у Франції після атаки в Парижі", - оголосив Олланд.

ІДІЛ взяла на себе відповідальність за теракти у Франції

Терористичне угрупування "Ісламська держава" взяло на себе відповідальність за теракти в Парижі, передає Agence France-Presse.

Зазначимо, раніше Франсуа Олланд вже звинуватив бойовиків ІДІЛ в атаці на Францію.

У терориста-смертника виявлений сирійський паспорт

Поліція Франції виявила паспорт громадянина Сирії поруч з тілом терориста-смертника.

"Сирійський паспорт знайшли біля тіла одного з нападників у Парижі: поліція", - повідомляє Agence France-Presse.

У передмісті Парижа тривають вибухи і перестрілки

За повідомленнями французьких ЗМІ, з передмістя Парижа Баньоле надходить інформація про вибухи і перестрілки. За свідченнями очевидців, над містом кружляють вертольоти, поліція переслідує одного або кількох терористів. Однак інформація про переслідування поки не підтверджена офіційними інстанціями.

ИГИЛ загрожує Франції новими терактами

Терористичне угрупування "Ісламська держава", яка взяла на себе відповідальність за трагічні події в Парижі, загрожує Франції новими терактами.

"Цей напад - тільки початок бурі... вісім братів в місцях, які були ретельно вибрані заздалегідь, в самому центрі міста...До тих пір, поки ви будете бомбити, ви не будете жити в світі. Ви навіть будете боятися піти на ринок", - сказав один з бойовиків "Ісламської держави", передає Reuters.

Серед жертв терактів в Парижі українців немає

Посол України у Франції Олег Шамшур заявив, що серед постраждалих від терактів у Парижі українців немає.

"Станом на сьогодні вже є повний список жертв, на щастя серед них немає українців, і на даний момент у нас немає інформації про наявність українців серед постраждалих", - заявив посол.

З'явилося відео атаки терористів під час концерту в паризькому Bataclan

В Інтернеті з'явилося відео з кадрами початку нападу терористів на концертний зал Bataclan в Парижі. Відеозапис тривалістю 14 секунд опубліковано на YouTube.

Так, на записі можна побачити, як спочатку музиканти американської групи Eagles of Death Metal виступають на сцені, а через кілька секунд у залі лунають постріли та виконавці припиняють гру. Після цього один з гітаристів тікає зі сцени.

США посилять авіаудари по позиціях ИГИЛ після терактів в Парижі

Зовнішньополітичний радник президента Барака Обами в апараті Білого дому Бен Родс заявив, що США посилять авіаудари по позиціях бойовиків ИГИЛ після паризьких терактів.

"Франція разом з нами наносила удари в Іраку і Сирії. Я думаю, що ми посилимо нашу координацію дій. Ми разом з французами завдамо удару у відповідь ИГИЛ", - повідомив Він.

За його словами, США підтверджують, що за теракти, які відбулися в Парижі в п'ятницю, відповідальність несуть бойовики ИГИЛ.

Кількість жертв збільшилася

Агентство AFP з посиланням на місцеві лікарні повідомляють про збільшення кількості загиблих в результаті терактів в Парижі, що відбулися в ніч на суботу. На даний момент число жервт виросло до 132 чоловік.

За словами прем'єра Франції Мануель Вальс, на зараз пізнані 103 тіла загиблих.

Поліція Франції помилково відпустила одного з терористів

Сьогодні, 16 листопада, стало відомо, що Паліція Франції допитала і помилково відпустила одного з головних підозрюваних в терактах в Парижі 13 листопада, передає AP з посиланням на свої джерела серед французьких чиновників.

Незабаром після здійснення серії нападів на французьку сталицю недалеко від бельгійського кордону поліція затримала і допитала Салеха Абдеслама, який орендував автомобіль Volkswagen Polo, залишений на місці одного з терактів. Незважаючи на те, що в цей час уже було відомо, що саме він орендував автомобіль, поліцейські відпустили підозрюваного після перевірки документів.

Відомо, що Абдеслам організовував теракти разом зі своїми братами, один з яких привів у дію пояс шахіда, другий був затриманий в Бельгії. На даний момент Салеха Абдеслам знаходиться в міжнародному розшуку.