ua en ru

Теракти у Франції: усі подробиці трагедії в Парижі

Теракти у Франції: усі подробиці трагедії в Парижі Фото: теракти в Парижі

За трагічні події в Парижі взяла на себе відповідальність ІДІЛ

Теракти у Франції (Париж), в результаті яких загинуло понад 150 осіб, сталися вчора ввечері, 13 листопада. Президент Франції Франсуа Олланд оголосив надзвичайний стан в країні, а також скасував свою поїздку до Туреччини на саміт G20. Повідомляється, що у зв'язку з загрозою в Париж прибули 1,5 тисячі військових, всі офіційні і муніципальні установи Парижа будуть закриті 14 листопада.

Перші вибухи і стрілянина

Перші вибухи в Парижі відбулися біля стадіону Stade de France, де проходив товариський футбольний матч між командами Франції та Німеччини. На грі були присутні Франсуа Олланд, а також міністри закордонних справ двох країн Лоран Фабіус і Франк-Вальтер Штайнмайер, в результаті вони не постраждали.

Повідомлялося також, що раніше в одному з ресторанів Парижа невідомий відкрив стрілянину з автомата Калашникова, в результаті чого кілька відвідувачів загинули, а ще кілька отримали поранення.

Теракти у Франції: усі подробиці трагедії в Парижі

Захоплення заручників в паризькому концертному залі

У той же час, в паризькому концертному залі Bataclan невідомі відкрили стрілянину і взяли в заручники 60 осіб. У Парижі почалася операція по звільненню заручників, а французькі телеканали повідомляли, що прогриміли п'ять сильних вибухів, і була чутна перестрілка між терористами і поліцейськими. Станом на 1:53 за київським часом штурм будівлі завершився, вбиті двоє терористів.

Теракти у Франції: усі подробиці трагедії в Парижі

Пізніше стало відомо про те, що вісім учасників терористичних атак ліквідовані, четверо з яких були знищені в концертному залі Bataclan: троє привели в дію пояси смертників, один був ліквідований правоохоронцями.
Джерела повідомляють, що біля стадіону Stade de France вибухи скоїли троє смертників, ще один терорист здійснив самопідрив неподалік від Bataclan.

ИГИЛ взяла відповідальність за теракти у Франції

Варто відзначити, що в ході трагічних подій прихильники "Ісламської держави" в соціальних мережах рапространяли новини про теракти в Парижі з хештегом "Париж у вогні".

У той же час, телеканал NBC з посиланням на високопоставленого чиновника національного центру по боротьбі з тероризмом повідомляє, що американська розвідка схильна думати, що за терактами в Парижі коштує не "Ісламська держава", а Аль-Каїда. На думку джерела, рівень складності атаки в Парижі не схожий на роботу ИГИЛ, рівень координації скоріше вказує на Аль-Каїду.

Проте пізніше терористичне угрупування "Ісламська держава" взяла на себе відповідальність за теракт у Франції.

"Угрупування "Иламское держава" взяла на себе відповідальність за теракти в Парижі", - повідомляє Agence France-Presse.

Реакція на теракти в Парижі

У зв'язку з трагічними подіями в Парижі в ніч суботи на неділю, Франсуа Олланд оголосив надзвичайний стан в країні.

Президент України Петро Порошенко написав у своєму Twitter про те, що глибоко шокований трагедією в Парижі.

"Тероризм-наш спільний ворог. Солідарний з народом Франції", - йдеться в повідомленні.

Теракти у Франції: усі подробиці трагедії в Парижі

Крім того, він провів нараду з керівниками силових відомств і доручив вжити заходів безпеки в Україні.

На теракти в Парижі відреагувала Бельгія, яка посилила прикордонний контроль автомобілів, поїздів, літаків, які прибули з Франції. Крім того, польоти в Париж призупинила американська авіакомпанія American Airlines. Проте МЗС Франції заявив, що аеропорти країни залишаться відкритими, залізничний транспорт також продовжить роботу.

У Нью-Йорку на знак співчуття побудоване на місці зруйнованих у 2001 році веж-близнюків на Манхеттені будівлю Всесвітнього торгового центру 1 висвітлили квітами французького прапора.