ua en ru

Теракт в Санкт-Петербурзі: спецслужби перевіряють ідеолога ІДІЛ

Теракт в Санкт-Петербурзі: спецслужби перевіряють ідеолога ІДІЛ Фото: Іслам Атабієв на прізвисько Абу Джихад

Серед можливих ідеологів теракту називають Іслама Атабієва

Федеральна служба безпеки і Слідчий комітет Російської Федерації вважають, що на організаторів терористичного акту в метро Санкт-Петербурга вплинули пропагандисти "Ісламської держави". Про це повідомляє РБК, посилаючись на власні джерела.

"Організаторів атаки могла надихнути пропаганда з-за кордону, в тому числі від Іслама Атабієва на прізвисько Абу Джихад. Атабієв - один з ключових ідеологів ІДІЛ. Він особисто не планує теракти, він лише переконує у їхній необхідності: записує ролики, мотивуючі проповіді і так далі", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією джерел, атаку зазвичай планує людина, що знаходиться не в Росії, а безпосередньою організацією займаються члени угруповання "рангом нижче", які через соцмережі домовляються про створення "разової банди".

Тобто, члени такого угрупування, як правило, не знайомі один з одним і бачаться лише незадовго до акції, після якої, якщо вони залишаються в живих, роз'їжджаються по своїх містах і населених пунктах до наступної атаки.

За словами джерела, кілька заарештованих у справі про теракт в метро підтвердили на допитах, що вивчали в інтернеті пропагандистські матеріали, присвячені радикальних рухів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що брат передбачуваного організатора теракту в метро Санкт-Петербурга Аброра Азімова Акрам вже визнав свою причетність до вибуху, скоєного 3 квітня його земляком і товаришем Акбаржоном Джаліловим у вагоні потяга на перегоні між станціями "Технологічний інститут" та "Сінна площа".