ua en ru

Теракт в Берліні: подробиці наїзду вантажівки на натовп людей

Теракт в Берліні: подробиці наїзду вантажівки на натовп людей Фото: теракт у Берліні

Повідомляється про велику кількість загиблих і поранених в результаті теракту

У Берліні сьогодні стався теракт за участю вантажівки, який наїхав на натовп людей на різдвяному ярмарку. РБК-Україна зібрало подробиці події і продовжує стежити за розвитком ситуації.

У результаті теракту в Берліні є загиблі і поранені

Трагедія сталася на різдвяному ярмарку, що проходила біля Меморіальної церкви кайзера Вільгельма. Спочатку повідомлялося про 9 загиблих і більш ніж 50 поранений в результаті теракту в Берліні. Як повідомляє DW, у поліції заявили про наявність ознак навмисного наїзду на людей. Причини трагедії поки що офіційно не називаються, але правоохоронці не виключають теракт. У той же час місцеві ЗМІ з посиланням на джерела в силових відомствах Німеччини підтвердили версію теракту.

Затримання виконавця теракту в Берліні

У поліції також повідомили, що водія вантажівки вдалося втекти. Втім, пізніше з'явилася інформація, що насправді нападників було двоє і один з них був убитий, а другий - затриманий. Втім, в даний момент ця інформація перевіряється.

При цьому, щоб уникнути паніки, поліція просить жителів Берліна не залишати будинки. Місце події оточене поліцією, там працюють рятувальники, також прибули пожежні машини.

Офіційні коментарі з приводу теракту в Берліні

Також мер Берліна Міхаель Мюллер заявив, що ситуація в місті перебуває під контролем.

А федеральний міністр Крістіан Шмідт назвав теракт в Берліні "мерзенним нападом" і висловив співчуття загиблим, пораненим та членам їх сімей.

У той же час, за словами представника уряду Німеччини Штеффена Зайберта, канцлер Німеччини Ангела Меркель в даний момент утримується від коментарів і вивчає ситуацію разом з міністром внутрішніх справ Томас де Мезьером. "Ми сумуємо про загиблих і сподіваємося, що багатьом пораненим можна буде допомогти", - сказав Зайберт.

Теракт в Берліні: подробиці наїзду вантажівки на натовп людейТеракт в Берліні: подробиці наїзду вантажівки на натовп людейТеракт в Берліні: подробиці наїзду вантажівки на натовп людейТеракт в Берліні: подробиці наїзду вантажівки на натовп людейТеракт в Берліні: подробиці наїзду вантажівки на натовп людей

Фото: наслідки теракту в Берліні

"Польський слід" теракту в Берліні

Цікаво, що, за розповідями очевидців, на въехавшей в натовп людей фурі польські номерні знаки, а виконавець теракту має східноєвропейські риси обличчя.

ЗМІ вже встигли знайти господаря фірми, якій належить вантажівка. Той заявив, що автомобіль у нього був вкрадений.

Порошенко відреагував на теракт у Берліні

Співчуття жертвам теракту в Берліні висловив президент України Петро Порошенко.

"Вражений звісткою про зухвалий напад на Різдвяний ринок у самому серці Берліна. Українці моляться за невинних жертв трагедії і засуджують цей диявольський акт насильства, якому не може бути виправдання", - написав глава держави у своєму Twitter.

Крім того, і президент Франції Франсуа Олланд висловив солідарність і співчуття канцлеру Німеччини Ангелі Меркель, усьому німецькому народу і сім'ям загиблих.

Вірогідність причетності ІДІЛ

У той же час, іракська організація "Сили народної мобілізації" заявила про ймовірну причетність до теракту в Берліні "Ісламської держави" (ІДІЛ).

На теракт в Берліні відреагував президент Німеччини

Президент Німеччини Йоахім Гаук у зверненні до громадян заявив, що в думках він знаходиться поряд з жертвами, їх родичами і всіма людьми, які бояться за родину та друзів. "І я дякую волонтерів і представників сил безпеки за їхню працю", - підкреслив він.

У Білому Домі засудили теракт в Берліні

Співчуття з приводу теракту в Берліні висловили і в Білому Домі. Офіційний представник Ради національної безпеки Тижнів Прайс заявив, що Вашингтон засуджує акт насильства і готовий надати Німеччині допомогу в розслідуванні.

"Німеччина - один з наших найбільш близьких партнерів і сильних союзників, і ми разом з Берліном боремося проти всіх, хто націлюється на наш спосіб життя і загрожує нашим суспільствам", - заявив Прайс.

Стали відомі подробиці про водія вантажівки

Водієм вантажівки, за участю якого був здійснений теракт в Берліні, може бути біженець з Пакистану. Він був відомий поліції, тому що був пов'язаний з криміналом. При цьому про причетність чоловіка до радикальних угруповань нічого не повідомляється.

Число жертв збільшилося до 12

В результаті теракту в Берліні за участю вантажівки, який наїхав на натовп людей на різдвяному ярмарку, загинули 12 осіб.

"Сьогодні вже 12 людей загинули, 48 важко поранені і отримують першу допомогу в лікарнях", - йдеться в повідомленні поліції Берліна в Twitter.

Глава МВС Німеччини Томас де Мезьєр підтвердив ймовірність того, що наїзду на людей в Берліні був свідомою атакою. "Я не хотів би використовувати слово "напад", але багато деталі свідчать про це", - заявив міністр.

Мер Ніцци Філіпа Прадал порівняв інцидент в Берліні з терактом в Ніцці, який стався 14 липня під час масових святкувань у Франції-Дня взяття Бастилії. Нагадаємо, тоді в результаті наїзду вантажівки загинули 84 людини, десятки були поранені. "Таке ж сліпе насильство, така ж сліпа ненависть до щасливих людей", - написав Прадал у своєму Twitter.

Теракт в Берліні прокоментувала Меркель

Канцлер Німеччини Ангела Меркель нарешті прокоментувала наїзд вантажівки на людей в Берліні. За її словами, теракт скоїв чоловік, який просив притулку в Німеччині. Інцидент буде розслідуваний, а винні - покарані.

"Ми не хочемо відмовлятися від різдвяних ярмарків, не хочемо жити в страху. Ми хочемо жити вільно і відкрито", - заявила Меркель, висловивши своє співчуття постраждалим від теракту.

Крім того, Меркель обговорила теракт в Берліні з президентом США Бараком Обамою, який запевнив канцлера підтримки з боку США.

Українці не постраждали під час теракту в Берліні

Посол України в Німеччині Андрій Мельник повідомив, що українських громадян серед постраждалих від наїзду вантажівки в Берліні немає. Про це він написав у себе в Twitter.

"За попередньою інформацією Кризового центру МЗС ФРН, серед постраждалих в Берліні немає громадян України. Чекаємо остаточного підтвердження", - написав посол.

Винуватець теракту в Берліні все ще на волі

З'ясувалася несподівана інформація - в поліції Німеччини визнали, що затримали не того чоловіка. А, значить, справжній терорист досі на волі. Причому, за інформацією джерел в поліції, він озброєний.

Нагадаємо, відразу ж після теракту в Берліні різдвяний ярмарок було евакуйовано. Також повідомлялося про вибух на місці події.