ua en ru

Теракт в Барселоні: подробиці

Теракт в Барселоні: подробиці Фото: теракт в Барселоні (twitter.com Roeland Roovers)

В адміністративному центрі провінції Каталонія фургон в'їхав у натовп людей

Теракт у Барселоні відбувся 17 серпня на набережній Рамбла-де-Каналет. Як відомо, фургон в'їхав у натовп людей, в результаті чого загинули 13 осіб і понад 100 отримали поранення. Детальніше – в матеріалі РБК-Україна.

21 серпня

Поліція встановила особу виконавця теракту в Барселоні

Іспанська поліція встановила особу водія фургона, який в'їхав у натовп людей на набережній Рамбла-де-Каналі в Барселоні.

За даними міністра внутрішніх справ Іспанії Хоакіна Форма, водієм фургона був 23-річний уродженець Марокко Юнес Абуякуб. Місцезнаходження Абуякуба поки встановити неможливо, ймовірно він ховається за межами Каталонії.

Поліція Іспанії буде розшукувати підозрюваного у всіх європейський країнах і співпрацювати з поліцією.

en Videos

Раніше Абуякуба не підозрювали в тероризмі і він не перебував на обліку поліції. Однак, він був членом терористичної групи з 12 осіб, яка влаштувала теракти в Іспанії.

Також іспанська поліція ліквідувала ще трьох бойовиків, які перебували в розшуку після теракту в Барселоні.

Троє терористів були вбиті в місті Камбрілье після відмови зупинитися на вимогу поліції. Всі учасники нападу народилися в Марокко. Їм було від 17 до 24 років.

Терористи готували теракт в Барселоні 6 місяців

Ісламісти готували теракти в Іспанії, що відбулися 17 серпня, протягом 6 місяців.

"Члени ісламістської осередки, які здійснили напади в Барселоні і в Камбрілсі, збиралися і планували атаки протягом шести місяців в Каталонії не викликаючи підозр", - повідомили місцеві ЗМІ.

Протягом півріччя місцева поліція не починала ніяких розслідувань навколо тих, хто зустрічався в будинку і не отримувала повідомлень від місцевих жителів про дивні пересування в будівлі, де збиралися терористи.

Завдяки таємності терористи змогли накопичити велику кількість бутану і пропанового газу.

18 серпня

Теракт в Барселоні: кількість постраждалих зросла до 100

В результаті теракту в Барселоні постраждали понад 100 людей, ще 13 - загинули.

"Зараз ми можемо підтвердити 13 смертей і більше 100 отримали поранення. Ця цифра може зрости в найближчі години", - йдеться в повідомленні.

У зв'язку з подією в Іспанії оголошено триденний траур за загиблими. Крім того, влада закликають людей залишатися вдома, а також просять здати кров для постраждалих.

Крім того, в МЗС України повідомили, що серед загиблих і постраждалих під час теракту в Барселоні українців немає.

Все ж, як повідомляє ВВС, серед постраждалих і загиблих - громадяни 24 країн. Зокрема, громадяни Франції, Німеччини, Іспанії, Нідерландів, Аргентини, Венесуели, Бельгії, Австралії, Угорщини, Перу, Румунії, Греції, Куби, Македонії, Китаю, Італії і Алжиру. Крім того, у Бельгії підтвердили смерть свого громадянина.

Поліція затримала третього підозрюваного

Поліція Іспанії затримала третього підозрюваного в скоєнні теракту в Барселоні.

"Третій чоловік затриманий в іспанському місті Рипол у зв'язку з барселонської атакою", - повідомляє Sky News.

17 серпня

Фургон в'їхав у натовп людей у Барселоні

Сьогодні ввечері в Барселоні на набережній Рамбла-де-Каналет фургон в'їхав у натовп людей. Як повідомило видання Lavanguardia, авто врізалося в десятки людей.

"Фургон в'їхав у Барслелоне в натовп людей. Він здійснив поїздку по центральній набережній Рамбла-де-Каналет і врізався у другий кіоск проспекту", - йдеться в повідомленні.

На місці події поліцейські одразу ж евакуювали людей, а машини швидкої допомоги почали оглядати постраждалих. Також повідомляється, що всі магазини в цьому районі закрилися зсередини разом з відвідувачами, щоб захистити їх.

В результаті події загинули дві людини.

Поліція кваліфікувала подію як теракт

Іспанська поліція кваліфікував наїзд на натовп в Барселоні як теракт. Як пишуть місцеві ЗМІ, розвідка ще два місяці тому попередила поліцію, що Барселона, і зокрема ця частина міста є ймовірним місцем терористичної атаки. Також повідомляється, що співробітники аварійних служб звернулися до влади з проханням закрити найближчі станції метро.

Теракт в Барселоні: водій фургона захопив заручників

Як повідомляє видання Еl Рeriodico, водій фургона, який раніше зник з місця події, захопив заручників і знаходиться в турецькому ресторані.

"Водій фургона відсиджується з заручниками в прилеглому турецькому ресторані "Ла Бокерія", - йдеться в повідомленні.

МЗС перевіряє інформацію про постраждалих українців

МЗС України перевіряє інформацію про налиции українців серед постраждалих під час теракту в барселоні.

"Консул перебуває на оперативній зв'язку з місцевою поліцією, але якихось даних поки що немає", - сказав начальник управління консульської забезпечення Департаменту консульської служби МЗС Василь Кирилич.

Теракт в Барселоні: з'явилася інформація про 13 загиблих

Як повідомляє місцеве радіо Cadena SER, посилаючись на власні джерела в службі безпеки, в результаті теракту в Барселоні загинули 13 осіб.

"У поліції підтвердили, що в теракті на вулиці Рамбла в Барселоні, на ринку Ла-Бокерії, кілька людей загинули і отримали поранення. Зокрема, згідно з джерелами щонайменше 13 загиблих", - йдеться в повідомленні.

Кількість постраждалих у теракті в Барселоні зросла

Жертвами теракту в Барселоні, в ході якого невідомий на фургоні скоїв наїзд на натовп, стали 32 людини. Про це заявила каталонська поліція.

"Каталонська поліція заявила, що 32 людини отримали поранення в результаті нападу, 10 з них отримали серйозні поранення", - йдеться в повідомленні.

Теракт в Барселоні: підозрюваного затримали

Один підозрюваний у скоєнні теракту в Барселоні був затриманий іспанською поліцією. Однак його ім'я не повідомляється.

"Співробітники правоохоронних органів затримали одного підозрюваного в теракті в Барселоні", - повідомляє RTVE з посиланням на джерела в поліції.

Чиновники підтвердили загибель 13 людей

В результаті теракту в Барселоні загинули 13 осіб, ще 50 отримали поранення.

"Посадові особи Каталонії підтверджують 13 загиблих, щонайменше 50 поранених під час наїзду на натовп в Барселоні", - йдеться в повідомленні ВВС.

Українці при теракті в Барселоні не постраждали

Українське консульство повідомляє, що на даний момент інформації про потерпілих у ході теракту в Барселоні українців немає. Про це заявила генеральний консул України в Барселоні Оксана Драмарецкая.

"На даний момент інформації про постраждалих українців немає. Поліція такої інформації не дає. До нас вже звернулися громадяни, які перебували в епіцентрі подій", - повідомила вона.

За словами Драмарецкой, в 19:00 відбулася прес-конференція місцевої поліції, на якій повідомили про одного загиблого і 32 поранених, серед яких 10 у важкому стані. Разом з тим, вона додала, що за інформацією місцевих ЗМІ, жертв більше.

У той же час, місцевий чиновник повідомив, що число постраждалих в результаті теракту в Барселоні зросла до 80 осіб.

"Каталонський регіональний керівник повідомив, що 80 людей госпіталізовано після нападу", - йдеться в повідомленні Reuters.

Теракт в Барселоні засудили світові лідери

Теракт в Барселоні, що стався сьогодні, засудили світові лідери.

"Я засуджую жахливу атаку в Барселоні. Мої думки з усіма потерпілими. Ми єдині в боротьбі з тероризмом", - заявив Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг.

Президент Європейської Ради Дональд Туск зазначив, що вся Європа - на стороні Барселони. "Наші думки - з жертвами та усіма потерпілими від цього боягузливого нападу на невинних", - додав Туск.

Голова ОБСЄ, глава МЗС Австрії Себастьян Курц заявив, що теракт в Барселоні проти невинних людей заслуговує різкого осуду.

"Жахливі новини надходять з Барселони. Я засуджую найсуворішим чином цей жорстокий терористичний акт проти невинних людей. Мої думки з постраждалими. Тероризм не пройде", - заявив Курц.

Свою підтримку Іспанії висловив і президент Франції Еммануель Макрон.

"Всі мої думки і солідарність Франції з жертвами трагічного нападу в Барселоні. Ми як і раніше єдині і рішучі",- заявив Макрон.

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей повідомила, що вона подумки з жертвами "сьогоднішньої жахливої атаки в Барселоні" і екстреними службами, які реагують на цей інцидент. За її словами, Британія стоїть поряд з Іспанією проти терору.

"Ми в глибокому смутку разом з жертвами жахливого нападу в Барселоні - з солідарністю і дружбою на боці іспанців", - написав у Twitter представник німецького уряду Штеффен Зайберт.

Теракт в Барселоні: поліція затримала ще одного підозрюваного

Іспанська поліція заарештувала ще одного підозрюваного в скоєнні теракту в Барселоні 17 серпня.

"Каталонський регіональний голова заявив, що дві людини були заарештовані після наїзду фургона на натовп в Барселоні", - йдеться в повідомленні місцевої поліції.

Порошенко засудив теракт в Барселоні

Президент України Петро Порошенко засудив теракт в Барселоні, який стався 17 серпня. Про це глава держави написав на своїй сторінці в Тwitter.

"Рішуче засуджую варварський терористичний акт в Барселоні. Наші думки з усіма потерпілими. У нашому світі не повинно бути місця для ненависті і насильства", - написав він.

ИГИЛ взяло на себе відповідальність за теракт в Барселоні

Терористичне угрупування "Ісламська держава" (ИГИЛ) взяла на себе відповідальність за теракт в Барселоні, який відбувся сьогодні, 17 серпня.

Відповідне завление ИГИЛ розповсюдила через своє інформагентство "Амак".