ua en ru

Технічні партії порушують прозорість виборів, - ENEMO

Технічні партії є однією з головних причин збоїв у роботі окружних та дільничних виборчих комісій. Про це свідчать результати другого проміжного звіту Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO), повідомляє радіо "Свобода".

Читайте також: Зловживання адмінресурсом є найпоширенішим порушенням виборчої кампанії в Україні, - ENEMO

"Технічні партії використовують недоліки виборчого законодавства. Часто у виборчих комісіях їх представники представляють інтереси не однієї, а кількох політичних сил. Втім, інколи такі кандидати цього навіть не підозрюють. Між тим ЦВК не притягує порушників до цивільної, адміністративної чи кримінальної відповідальності, а лише виносить попередження", - заявив голова місії ENEMO в Україні Пітер Новотни.

На думку міжнародних спостерігачів, для запобігання виникнення подібних проблем у майбутньому необхідно підвищувати рівень освіченості членів окружних виборчих комісій (ОВК) та дільничних виборчих комісій (ДВК), звертаючи особливу увагу на їхні обов'язки.

Водночас результати моніторингу засвідчили, що у період з 10 вересня по 8 жовтня рівень передвиборчих порушень підвищився. Зокрема, через використання адмінресурсу, тиску на конкурентів, підкупу виборців, неправильного жеребкування до ОВК та ДВК.

Відзначимо, за словами заступника голови місії ENEMO Майї Мілікіч висновки місії спостереження засновані на 272 звітах довготермінових спостерігачів, які сфокусували свою увагу на проведенні виборчої кампанії, формуванні та діяльності виборчих комісій, ситуації з медіа і на офіційні скарги, пов'язані з виборами.

Нагадаємо, Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами ENEMO - міжнародна мережа, яка складається з 22 провідних місцевих організацій з 17 країн Центральної та Східної Європи та Центральної Азії. ENEMO діє у відповідності з міжнародними стандартами зі спостереження за виборами.