ua en ru

Тарифи "Газпрому" на транспортування газу для незалежних виробників збільшуються на 6,4%

Тарифи Газпрому на транспортування газу для незалежних організацій з 1 серпня 2013р. збільшуються на 6,4%. Відповідне рішення затвердив раніше правління Федеральної служби по тарифах (ФСТ) РФ.

Як пояснили у відомстві, з 1 серпня "зростання середнього рівня тарифів за транспортування газу на внутрішній ринок і на експорт з урахуванням покриття економічно обґрунтованих витрат групи ВАТ "Газпром" складе 6,4%".

Як уточнювали у ФСТ, середній рівень тарифів на послуги ВАТ "Газпром" для незалежних організацій з транспортування газу магістральними газопроводами з 1 серпня становить у співставних умовах: 63,93 руб./1 тис. куб. м на 100 км - середній тариф на послуги з транспортування газу на внутрішній ринок і в держави-учасники угоди про Митний союз; 70,80 руб./1 тис. куб. м на 100 км - середній тариф на послуги з транспортування газу за межі Митного союзу (на експорт).

Також в ФСТ відзначають, що з урахуванням проведеної ВАТ "Газпром" роботи щодо стримування зростання витрат у транспорті газу, а також зниження рівня вантажообігу в частині транспортування газу на внутрішній ринок, планове збільшення операційних витрат дочірніх товариств в транспорті газу на 2013 р. по відношенню до планового рівня 2012р. в частині, яку відносять на внутрішній ринок, заплановано на рівні 3,9%.

Крім того, в розрахунок тарифів на 2013 р. було враховано збільшення витрат ВАТ "Газпром" щодо сплати податку на майно, обумовлене поетапної скасуванням пільги на майно магістрального газопровідного транспорту.

"При подальшій диференціації тарифних ставок за зон входу і виходу враховувалася необхідність продовження роботи, спрямованої на поетапне зміна підходів до регулювання тарифів на послуги з транспортування газу магістральними газопроводами в частині запровадження єдиної залежності зміни вартості газу з урахуванням вартості його транспортування від відстані", - підкреслили в ФСТ. Це виразилося в кілька більш високому зростанні тарифів на ближніх відстанях щодо середнього рівня.

Раніше планувалося, що тарифи на транспортування газу для незалежних виробників з 1 липня 2013 р. в середньому збільшаться на 7,65%, проте в кінці червня ц.р. голова ФСТ Сергій Новіков зазначав, що тариф може зрости менше і це станеться пізніше. "Швидше за все, буде менше ніж 7,65%", - сказав він тоді, додавши, що рішення набуде чинності не пізніше 1 серпня. Новиков пояснив, що затримка з набранням чинності наказу пов'язана з уточненням цифр.