ua en ru

Тарифом ПАТ "Харківгаз" не передбачені кошти на заміну непридатних лічильників споживачів

Тарифом ПАТ "Харківгаз" не передбачені кошти на заміну непридатних лічильників споживачів Фото: газовий лічильник (РБК-Україна)

Для заміни лічильників, які вийшли з ладу, ПАТ "Харківгаз" щорічно необхідно 24,5 млн гривень

Протягом 2018 року ПАТ "Харківгаз" профінансувало повірку 14,2 тис. лічильників газу жителів Харківської області. За підсумками перевірки, 4,1 тис. лічильників були відремонтовані, 7 тис. лічильників визнані непридатними до експлуатації. Однак, діючим тарифом на розподіл газу не передбачені кошти на їх заміну споживачам газу. Про це повідомляє прес-служба компанії.

У переважній більшості непридатними є лічильники, які використовуються споживачем досить тривалий час - більше 15 років. Для заміни лічильників, які вийшли з ладу, ПАТ "Харківгаз" щорічно необхідно 24,5 млн гривень. За останні два роки ПАТ "Харківгаз" неодноразово зверталася з пропозицією до НКРЕКП передбачити статтю витрат на заміну приладів обліку і створення обмінного фонду у тарифі компанії. Але тариф не був переглянутий.

"Якщо тарифом не передбачена можливість профінансувати певні витрати, ПАТ "Харківгаз" не має підстав витрачати не за цільовим призначенням кошти, що надходять від споживачів. Зараз тариф ПАТ "Харківгаз" становить 72 коп. з кожного оплаченого споживачами куба газу. Цей тариф востаннє переглядався 1,5 роки тому і було зменшено на 1,1%", - зазначила комерційний директор ПАТ "Харківгаз" Ірина Листова.

Враховуючи численні звернення споживачів, про можливості провести заміну лічильника за рахунок газової компанії, ПАТ "Харківгаз" пропонує своїм клієнтам дочекатися рішення регулятора - НКРЕКП про включення необхідних витрат до тарифу ПАТ "Харківгаз". За бажанням, споживачі також мають право встановити лічильник газу за свій рахунок.

Повірка приладів обліку провадиться у відповідності з вимогами Закону україни "Про метрологію та метрологічну діяльність" державним підприємством Укрметртестандарт. Вартість повірки оплачується за рахунок тарифу ПАТ "Харківгаз". Якщо за результатами повірки лічильник споживача визнано госповерителем непридатним до експлуатації та лічильник не може бути відремонтований, необхідно проводити заміну приладу обліку.