ua en ru

Таргетування інфляції актуально для України, - нардеп Олександр Шепелєв

Таргетування інфляції в перспективі актуально для України, вважає народний депутат, член комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової і митної політики Олександр Шепелєв.

Як повідомив депутат, в останні роки зростає число держав, що розвиваються, які відмовляються від валютних обмежень, надаючи національних валют вільний курсової режим.

"Надаючи режим вільного плавання національних валют, центральні банки переходять до активного регулювання внутрішньої інфляції, ставлять її в жорсткі рамки. Робиться це кількома способами. Найчастіше встановлюються допустимі межі відхилення інфляції на кілька років вперед. Вводиться свого роду ціновий коридор. Він може бути прямим, якщо ставиться метою зберегти рівень інфляції, або похилим у бік зниження, якщо ставиться мета знизити її рівень. Він може бути широким або вузьким залежно від здатності центрального банку утримувати рівень інфляції в рамках коридору. Якщо раніше подібним способом регулювався валютний курс, то зараз - динаміка інфляції", - відзначив Шепелєв.

Подібна політика отримала назву таргетування інфляції. Вона свідчить про радикальний перегляд стратегії центральних банків. Раніше політика центробанків була орієнтована на підтримку зовнішньої стабільності національних валют, і валютний курс при цьому виступав номінальним якорем інфляції, тепер же пріоритет відданий зміцнення стабільності національних валют - через контроль над цінами.

На думку народного депутата, таргетування інфляції має ряд переваг.

"По-перше, як і таргетування грошових агрегатів, воно дає можливість грошовій владі зосередитися на внутрішніх проблемах економіки. Оскільки грошові влади в даному випадку не встановлюють для себе жорстких співвідношень між динамікою грошових агрегатів і темпом зростання цін, таргетування інфляції дозволяє більш гнучко реагувати на зміну макроекономічної ситуації. По-друге, таргетування інфляції зрозуміло для громадськості. Встановлення конкретних орієнтирів за темпами інфляції передбачає відповідну грошово-кредитну політику", - вважає член комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової і митної політики Олександр Шепелєв.