ua en ru

Т.Гейтнер: США потребують реформи системи фіннагляду і регулювання.

США потребують реформи системи фінансового нагляду і регулювання, заявив міністр фінансів США Тімоті Гейтнер, виступаючи на засіданні економічного комітету конгресу США. За його словами, жоден фінансовий заклад не повинен бути непідконтрольним, а нагляд за великими фінансовими організаціями повинен здійснюватися одним сильним і владним державним органом.

Т.Гейтнер додав, що ставки в цьому питанні "дуже великі, щоб дозволити розмити повноваження і, отже, відповідальність", передає Reuters. Він вказав як одну з причин фінансової кризи в США саме систему регулювання і нагляду за банками та іншими фінансовими інститутами. Т.Гейтнер особливо підкреслив, що ця "порочна система" ще не зжита і тому в країні повинна бути проведена фінансова реформа. На думку Т.Гейтнера, реформа повинна захистити споживачів, погасити кризову хвилю і зруйнувати уявлення, що існують в суспільстві, про те, що деякі фінансові компанії і банки "дуже великі, щоб прогоріти".

Американський міністр не вказав, яка конкретно організація повинна узяти на себе функції могутнього регулятивного органу, проте, фахівці вважають, що це повинна стати або Федеральна резервна система США, або це буде якась абсолютно нова, ще не існуюча нині організація.