ua en ru

SWIFT не планує відключати Росію попри політичний тиск Європарламенту

Керівництво системи обміну банківською інформацією SWIFT не планує відключати Росію від своїх послуг, незважаючи на політичний тиск, що чиниться на неї. Про це повідомила сьогодні прес-служба компанії.

В офіційній заяві наголошується, що SWIFT жалкує про тиск, який чиниться на неї, а також про супутню їй ситуації у ЗМІ. При цьому компанія займає позицію нейтралітету і не збирається приймати одностронніх рішень про відключення якої-небудь країни. У SWIFT повідомили, що відключення може відбутися тільки в тому випадку, якщо відповідне рішення приймуть власті ЄС.

Відключити Росію від міжнародної системи SWIFT закликав прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон, така пропозиція міститься в резолюції Європарламенту. Однак сама SWIFT розцінила резолюцію ЄП порушенням своїх прав як приватної компанії.

"Наша місія - бути глобальним і нейтральним постачальником послуг у фінансовій індустрії", - заявила SWIFT. Штаб-квартира SWIFT знаходиться в Бельгії, у неї немає окремих компаній в інших країнах, з якими вона працює.

Нагадаємо, 18 вересня Європарламент прийняв чергову резолюцію щодо України із закликом до ЄС посилити санкції проти Росії, зокрема відсторонити РФ від системи SWIFT (Співтовариства всесвітніх міжбанківських фінансових телекомунікацій, - ред.).

Раніше, 4 вересня, в Мінфіні РФ заявили про те, що візьмуть під контроль міжнародну систему SWIFT.