ua en ru

Існує велика ймовірність відставки уряду, але він залишиться з приставкою "в.о.", - експерт.

Назбирати 226 голосів, необхідних для відставки уряду, цілком можливо. В даному випадку буде все залежати від того, скільки голосів за відставку уряду віддасть пропрезидентська частина «Нашої України» і чи будуть там голоси від Блоку Литвина. Таку думку висловив науковий директор Школи політичної аналітики при Національному університеті «Києво-Могилянська академія», професор політології Олексій Гарань.

За його словами, Партія регіонів і Президент України Віктор Ющенко мають спільного ворога - Юлію Тимошенко. Цю узгодженість доволі чітко можна прослідкувати, починаючи з прийняття закону про соцстандарти.

«ПР і В.Ющенко діють в унісон. І зараз вони розриваються між двома опціями: відправити уряд у відставку чи залишити Ю.Тимошенко на посаді прем'єра. Обрати перший варіант - означає потрапити під звинувачення з боку Ю.Тимошенко, що навіть в умовах кризи ПР і Президент спільно дестабілізують ситуацію в країні. Якщо оберуть другий варіант, то ПР в третій раз зазнає фіаско, адже регіонали вже двічі пробували відставити уряд Ю.Тимошенко», - коментує ситуацію О.Гарань.

Аналітик зазначає, що у разі відставки уряду, більшість у парламенті навряд чи вдасться сформувати. «Нову коаліцію без НУ створити неможливо з формальної точки зору. Адже НУ навряд чи піде в коаліцію з ПР напередодні виборів з ідеологічних міркувань», - підкреслив політолог.

У такому разі, припускає експерт, уряд залишиться працювати з приставкою "в. о." «При цьому ні ПР, ні В.Ющенко не думають про те, що в статусі в.о. Ю.Тимошенко буде важче вести переговори і з міжнародними інституціями, і з Росією щодо поставок газу», - сказав О.Гарань.

На думку наукового директора Школи політичної аналітики, головна мета ініціювання відставки уряду - пропагандистська. Однак експерт припускає, що відставка уряду дасть Віктору Януковичу додаткові козирі після виборів. «У разі перемоги В.Януковича на президентських виборах, прем'єром залишається Ю.Тимошенко. І тут постає питання: як її усунути з посади? Якщо відставка уряду відбудеться до виборів, і нова коаліція не буде сформована, новий президент одразу отримає дострокові вибори в парламент», - зазначив О.Гарань.