ua en ru

Судовий розгляд справи за позовом Korlea Invest Україна про визнання незаконною постанови НКРЕ перенесено на 10 березня 2010 р.

Судовий розгляд справи за позовом компанії Korlea Invest Україна проти НКРЕ про визнання незаконною постанови №1207 від 22 жовтня 2010 р. перенесено на 16:00, 10 березня 2010 р. Таке рішення ухвалив сьогодні Окружний адміністративний суд Києва в ході колегіального розгляду справи під головуванням судді Володимира Кочана, передає кореспондент РБК-Україна.

Розгляд справи було перенесено у зв'язку з неявкою до суду представників ЗАТ "Західенерго" і ДПЗД "Укрінтеренерго". Зауважимо, ці компанії, а також ТОВ "Східенерго", суд долучив до розгляду справи в якості третіх осіб на стороні відповідача (НКРЕ) за клопотанням ТОВ Східенерго.

Нагадаємо, своїм позовом ЗАТ Korlea Invest Україна вимагає визнати постанову НКРЕ від 22 жовтня 2010 р. №1207 незаконною. "Позивач вважає, що порядок проведення аукціонів з продажу електроенергії на експорт, затверджений цією постановою, суперечить статті 30 закону України "Про електроенергетику" (після внесення до нього змін законом №1164 від 19 березня 2009 р.). Ця стаття говорить про те, що на НКРЕ покладено обов'язок затвердити порядок проведення аукціону з продажу допуску до пропускних потужностей для експорту електрики... Ми поставили таку умову, що (для участі в аукціоні ) повинні ще бути зовнішньоекономічні контракти укладені. Ми забезпечуємо гарантію того, що енергія буде поставлена", - пояснила РБК-Україна представник НКРЕ Анна Бондарчук.

Саме висунення додаткових, порівняно із законом "Про електроенергетику" умов участі у конкурсі, за словами А.Бондарчук, і стало підставою для оскарження цієї постанови з боку Korlea Invest Україна.

15 грудня 2009 р. Окружний адмінсуд Києва за позовом ЗАТ "Корлеа Інвест Україна" своєю постановою на виконання позову призупинив дію згаданого порядку проведення аукціонів з експорту електроенергії. 16 грудня із заявою переглянути засоби забезпечення позову до суду звернулася НКРЕ, і Окружний адмінсуд Києва скасував раніше ухвалене і ухвалив нове рішення про заходи із забезпечення позову. Зокрема, зупинив дію не всієї постанови про затвердження порядку проведення аукціонів, а лише одного абзацу пункту 3.1. разділу 3 "Кваліфікаційні вимоги для учасників аукціону", який містив вимогу мати підписані зовнішньоекономічні контракти.