ua en ru

Суд притягнув як цивільних відповідачів 6 компаній, які належали організаторові афери "Еліта-Центр", і Дніпровську РДА.

Печерський районний суд Києва притягнув як цивільних відповідачів у рамках кримінальної справи шість компаній, які належали організаторові афери "Еліта-Центр" Олександру (Шахову) Волконському, а також Дніпровську районну в м. Києві держадміністрацію. Про це повідомляє громадська організація "Центр правозахисту", яка об'єднує постраждалих інвесторів.

Як повідомлялося раніше, потерпілі вимагали притягнути як цивільних відповідачів у рамках кримінальної справи сім компаній. Проте суд відхилив клопотання щодо ТОВ "Ромбудінвест".

"Постраждалі із задоволенням сприйняли таке рішення суду", - відзначив голова правління ГО "Центр правозахисту" Юрій Федоренко.

Він висловив надію, що суд за рахунок активів цих компаній забезпечить виконання вироку в частині компенсації їх матеріальних збитків.

"Використання активів компаній афериста дозволить знизити навантаження на місцевий і державний бюджети при компенсації матеріальних збитків потерпілим", - вважає Ю.Федоренко.

Потерпілі раніше висловлювали незадоволеність зусиллями правоохоронних органів із пошуку вкрадених шахраями грошей і просили суд відправити справу на дорозслідування. Проте суд визнав їхні доводи непереконливими і відмовив потерпілим.

Раніше заступник Головного слідчого управління МВС України Віктор Ільчук повідомляв, що гроші вкрадені організаторами афери в інвесторів були переспрямовані до офшорних зон.

"Ми відстежували банківські проводки, але сліди грошових коштів загубилися", - сказав В.Ільчук.

У Печерському райсуді Києва з 11 лютого 2010 р. проходять слухання кримінальної справи О.О.Волконського (Шахова) - одного з організатора афери "Еліта-Центр". Суддя у справі - Олег Білоцерківський.

За даними МВС України, в результаті будівельної афери "Еліта-Центр", яка була розкрита в лютому 2006 р., постраждали 1760 людей.

За даними слідства, компанія взяла гроші із вкладників за квартири, що нібито будувалися, але жоден будинок так і не був добудований. Було встановлено факти подвійного і потрійного оформлення договорів на одні й ті самі квартири. Загальна сума коштів, отриманих у результаті шахрайських дій, оцінюється в 80 млн дол.

Рішенням Шевченківського райсуду м. Києва 16 березня 2009 р. гендиректор групи інвестиційних будівельних компаній "Еліта-Центр" Ігор Циганок засуджений до 8 років ув'язнення з конфіскацією майна без ураження в цивільних правах.

Суд притягнув у рамках кримінальної справи цивільними відповідачами наступні юридичні особи, які входили до "Еліта-Центру": ТОВ "Марс-1", ТОВ "БМУ "Хімбуд", ЗАТ "Будівельно-інжинірингова компанія БІК", ТОВ "Науково-дослідний центр Прогрес", ТОВ "Компанія "Еліта-будінвест", ТОВ "АБФ".