ua en ru

Суд Парижа визнав Google винним в порушенні авторських прав у зв'язку з публікацією online книг.

Паризький суд визнав Google винним в порушенні авторських прав у зв'язку з публікацією online книг. Згідно з рішенням суду, компанія має виплатити 300 тис. євро французькому видавцеві La Martiniere як відшкодування збитку, передає Associated Press. Також компанії доведеться платити по 10 тис. євро на день, поки Google не прибере французькі книги зі своєї електронної бібліотеки.

Google намагається створити віртуальну бібліотеку, яка може стати найбільшою в світі. Плани Google викликали обурення американських і європейських видавців і авторів.

У 2008 р. Google досяг угоди з американськими видавцями і авторами, які звинувачували інтернет-пошукача, що займався скануванням книг, в порушенні авторських прав. Відповідно до цієї попередньої домовленості, Google погодився виплатити 125 млн дол. для створення бази даних авторських прав на книги, в якій автори і видавці могли б реєструвати свої роботи і отримувати винагороду. Передбачалося, що правовласники отримували б 70% від продажів, інші 30% залишалися б у Google. Згідно з цією угодою, Google залишав за собою право оцифровувати твори, власники прав на які не встановлені.