ua en ru

Суд скасував рішення Київради про збільшення плати підприємців за користування земельними ділянками.

Шевченківський районний суд Києва 15 лютого визнав незаконним і відмінив п. 2 рішення Київради №944/2008 "Про врегулювані питання користування земельними ділянками в місті Києві", повідомив Український союз промисловців і підприємців (УСПП), пише "Комерсант-Україна".

Згідно цьому пункту, якщо підприємець не оформив право власності або оренди земельної ділянки, з 1 квітня 2009 р. він повинен був платити за користування ділянкою мінімальну річну орендну плату за землю. Розмір платіжу Київрада встановила на підставі ст. 21 закону "Про оренду землі". Суд припинив дію п. 2, на чому наполягали позови УСПП, що подали, "Фармак" і "Укрсоюзсервіс", до моменту набуття чинності його рішення.

За словами директора департаменту права УСПП Романа Сергієнка, п. 2 рішення Київради суперечить Земельному кодексу і закону "Про плату за землю" і незаконно підвищує втричі розмір плати за землю. "Київрада ввела додатковий збір, який не передбачений законодавством. Більш того, влада міста штучно затягувала процедуру оформлення права оренди землі. Коли рішення суду набуде чинності, місту доведеться компенсувати підприємцям переплачені з квітня 2009 р. гроші. А це сотні мільйонів гривень бюджетних коштів", - сказав Р.Сергієнко, уточнивши, що до Державної податкової адміністрації вже направлені відповідні листи підприємців.

Згідно закону "Про оренду землі", річна плата за землю складає 1% її оцінної вартості. Якщо оцінка не проведена, то плата стягується з урахуванням коефіцієнтів. Так, за 1 кв. м в Києві платиться 3,15 грн. Триразовий розмір податку встановлений для "інших земель". Ст. 21 не встановлює розмір мінімальної річної орендної плати за користування землею.

У київської влади є 10 днів для подачі апеляції. "Я не знаю, чи буде керівництво Київради подавати апеляцію, адже правові колізії виникли відразу після ухвалення рішення рік тому. І ми отримували роз'яснення податкової адміністрації про те, що п. 2 не має законних підстав. Це дозволяло підприємцям уникати сплати збору. Цю норму дійсно необхідно було оскаржити", - відзначила член комісії Київради з питань торгівлі і підприємництва Наталія Новак.