ua en ru

Суд Гаїті відмовив в умовному звільненні 10 американцям, що намагалися незаконно вивезти дітей з країни.

Суд Гаїті відмовив в умовному звільненні десяти громадянам США, що намагалися незаконно вивезти дітей з країни. За словами адвоката обвинувачених, подальші слухання були перенесені на наступний тиждень, передає BBC. Напередодні їм були пред'явлені офіційні звинувачення в спробі викрадання 33 дітей. Згідно заяві гаїтянської прокуратури, що передала справу на розслідування до суду, подальша доля американців залежатиме від рішення судді.

Нагадаємо, 31 січня 2010 р. в Республіці Гаїті було арештовано 10 громадян США, підозрюваних в участі в схемах нелегального усиновлення. Всі вони були затримані на кордоні Гаїті з Домініканською Республікою. П'ятеро чоловіків і п'ять жінок, члени добродійного фонду "Нове життя", отримали дозвіл на відправку дітей в один з притулків Домініканськії Республіки. Проте влада Гаїті не виключає, що вони хотіли скористатися загальним хаосом, викликаним недавнім землетрусом, щоб нелегально вивезти дітей з країни. Жоден із затриманих не зумів надати яких-небудь документів з посольства, підтверджуючих легальність вивозу дітей, вік яких варіювався від 2 місяців до 12 років. Також не було напевно відомо про те, що ці діти дійсно є сиротами.

Прем'єр-міністр Гаїті Жан-Макс Беллерайв також визнав, що незаконна торгівля дітьми - одна з головних проблем, з якою зіткнулася республіка після руйнівного землетрусу. "Ми особливо стежитимемо за тим, щоб жодна дитина не покинула територію країни без відповідних документів, що вирішують усиновлення або вивіз з країни", - сказав він.