ua en ru

Суд визнав "нелюдськими" умови утримання у в'язниці вбивці 77 людей Брейвіка

Суд визнав "нелюдськими" умови утримання у в'язниці вбивці 77 людей Брейвіка Фото: Андерс Брейвік скаржився на принижуюче людську гідність поводження

Андерс Брейвік подав позов на норвезьку владу у березні 2016 року

Окружний суд Осло визнав, що права засудженого за вбивство 77 осіб норвезького націоналіста Андерса Брейвіка були порушені і визнав умови його утримання у в'язниці "нелюдськими". Про це повідомляє Reuters.

"Заборона нелюдського і принижуючого людську гідність поводження має фундаментальне значення в демократичному суспільстві. Це застосовується незалежно від того, чи йдеться про лікування терористів і вбивць", - сказано в постанові судді Хелен Анденос Секулич.


Наголошується, що позов засудженого було задоволено лише частково, оскільки суд постановив, що влада Норвегії не порушували права Брейвіка на приватне і сімейне життя.

Брейвік подав в суд на норвезьку владу у березні 2016 року, звинувативши її у нелюдському та такому, що принижує людську гідність, поводженні, яке порушує Європейську конвенцію з прав людини.

Він протестував проти одиночного утримання, скаржився на холодну каву і їжу з мікрохвильової печі.

Нагадаємо, Брейвік зараз відбуває 21-річний термін тюремного ув'язнення за масове вбивство людей і теракт в 2011 році в Норвегії.