ua en ru

Суд Москви ухвалив заарештувати двох обвинувачених у справі про вбивство Політковської

Московський міський суд ухвалив заарештувати двох обвинувачених у справі про вбивство оглядача "Нової газети" Ганни Політковської Джабраїла і Ібрагіма Махмудових, повідомляє радіо "Ехо Москви".

Раніше Махмудови перебували під підпискою про невиїзд.

Клопотання держобвинувачення стало несподіваним не тільки для захисту. Після того, як з-за запізнення Джабраїла Махмудова слухання були відкладені на три години, представники потерпілої сторони покинули зал засідань, пославшись на неістотність майбутнього обговорення.

Серйозність намірів прокурора стала зрозуміла, коли вона звернулася до Ібрагіму Махмудову з питанням про його переміщення по країні. Як уточнила Марія Семененко, за час двотижневої перерви у розгляді справи, обвинувачення вдалося зібрати докази того, що брати Джабраїл та Ібрагім Махмудови неодноразово порушували підписку про невиїзд.

У зв'язку з цими обставинами прокурор клопотав про зміну підсудним міри запобіжного заходу з підписки про невиїзд на взяття під варту. До запиту були прикріплені відомості про авіаперельотах Махмудових, дані стільникових операторів та довідка з ДАІ, які підтверджують факти порушень.

Сторона захисту, в свою чергу, зажадала не долучати ці матеріали до справи, так як вони були отримані в результаті незаконного стеження. Клопотання, тим не менш, було прийнято до розгляду. Тоді адвокати обвинувачених заявили про нелогічність претензій прокурора.

Вони, зокрема, наголошували, що за час розгляду справи Махмудови жодного разу не ухилилися від участі в процесі і в подальшому також не мають наміру ховатися. Для винесення рішення судді Павлу Мелехину потрібен час.

У підсумку він задовольнив клопотання держобвинувачення, що викликало бурхливу реакцію підсудних і захисту. Як заявив адвокат Мурад Мусаєв, Джабраїл та Ібрагім Махмудови взагалі не були зобов'язані перебувати в столиці.

Братів Махмудових взяли під варту прямо в залі засідань. Їх захисники вже заявили про те, що найближчим часом оскаржать рішення про арешт.

Наступні слухання у справі про вбивство Політковської пройдуть в цю середу, 4 вересня 2013 р.