ua en ru

Країни СНД налаштовані на поступовий відхід від долара і збільшення взаєморозрахунків в національних валютах.

Країни СНД налаштовані на поступовий відхід від долара і збільшення взаєморозрахунків в національних валютах, передає РБК daily.

Держави СНД посилено працюють над тим, щоб розширити використання національних валют в розрахунках, заявив 1 квітня міністр фінансів РФ Олексій Кудрін після наради міністрів фінансів країн Співдружності. На зустрічі, за його словами, обговорювався перехід до розрахунків в рублях та інші варіанти, на зразок свопових угод.
Торік "відмова від долара" і його майбутнє як світової резервної валюти стало популярною темою на світових економічних форумах. Волатільность курсу американської валюти і бажання зняти трансакційні витрати змушували економіки, що розвиваються, все частіше укладати двосторонні свопові договори.
У СНД вирішили не відставати. У жовтні 2009 р. на саміті Співдружності в Кишеневі був прийнятий антикризовий план, де передбачалося створити робочу групу з питань про розширення використання національних валют. Як повідомив секретар СНД Сергій Лебедєв, ця група вже приступила до роботи і зараз "належить активізувати розробку і ухвалення документів". Можливо, результати цієї роботи ляжуть в основу спеціальної угоди про валютну політику і валютну торгівлю, підготовка якої вчора також обговорювалася на зустрічі міністрів.
Певний досвід в недоларових розрахунках у країн СНД вже є. Наприклад, у Білорусі є свопов угода з КНР, а Москва і Мінськ велику частину торгівлі ведуть в рублях. "Це вибір самих господарюючих суб'єктів, - говорить О.Кудрін. - Для них зручність рубля очевидна". Однією з ключових умов для реалізації задуманих планів розділ Мінфіну РФ рахує введення взаємних валютних котирувань. "Зараз котирування здійснюються або через третю валюту - долар або євро (і вони, звичайно, дещо умовні), або якщо ЦБ однією з країн встановлює курс місцевої валюти до рублю, але він виходить не зовсім ринковий, - пояснює О.Кудрін. - Це ускладнює реальну оцінку товарів".