ua en ru

Країни ЄС офіційно домовились про запровадження COVID-паспортів, - Reuters

Країни ЄС офіційно домовились про запровадження COVID-паспортів, - Reuters Фото: паспорт вакцинації планують запровадити до літа (freepik.com)

Країни Європейського Союзу 14 квітня офіційно домовились про запровадження COVID-паспортів (або сертифікатів вакцинації) для подорожей. Це стане кроком до відновлення туризму цього літа.

Про це Reuters повідомили два дипломатичні джерела.

Сертифікати дозволять вакцинованим, тим, хто одужав від COVID-19, або людям з негативними результатами тестів на коронавірус, легше подорожувати в межах ЄС, де обмеження пересування діють вже понад рік.

27 країн-членів ЄС взяли на себе зобов'язання підготуватись до запуску сертифікатів до літа 2021 року, йдеться в документі, схваленому представниками країн.

Європарламент ще має дати згоду на цю пропозицію та узгодити власну позицію щодо цих паспортів пізніше цього місяця. Остаточні переговори між законодавцями, представниками країн та виконавчим органом ЄС, як очікується, розпочнуться у травні.

Угода держав-членів ЄС включає положення проти дискримінації щодо тих, хто не може або не бажає вакцинуватися. Тому замість вакцинації таким людям можна буде робити тести на коронавірус.

Хоча держави-члени планують визнавати лише схвалені у ЄС вакцини, окремі країни можуть також видавати сертифікати, що включають російську вакцину Sputnik або китайську вакцину Sinovac, які дозволені лише на їхній території.

Інші країни ЄС самостійно вирішуватимуть, чи приймати сертифікат з вакциною, не схваленою регуляторними органами блоку.