ua en ru

Ставка ренти при видобутку газу вище 30% буде смертельною для галузі, - Діденко

Заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігор Діденко вважає необхідним зниження ставки за користування надрами для газодобувних компаній України. Про це він заявив у п'ятницю в Американській торговельній палаті під час презентації комплексного документу "Реформи в нафтогазовому секторі".

"Рентні ставки плати за користування надрами понад 30% і 18% - смерть для галузі", - висловив Діденко позицію Міненерговугілля, коментуючи ставки при видобутку природного газу при глибині до 5000 м і понад 5000 м відповідно.

Нагадаємо, вчора Міністерство енергетики та вугільної промисловості запропонувало уряду в 2015 р. повернутися до рентних ставок плати за користування надрами для видобування природного газу на рівні 28% при глибині до 5000 м і 15% - понад 5000 м.

"Зазначене є актуальним, оскільки нафтогазова галузь потребує постійних капіталовкладень у розробку родовищ природного газу. Продовження застосування підвищеної ставки плати за користування надрами для видобутку газу зробить нерентабельним діяльність газовидобувних підприємств України", - пояснило відомство свою позицію в повідомленні в четвер. У Міненерго уточнили, що направили відповідні зауваження Мінфіну в рамках підготовки держбюджету на 2015 рік і проекту податкових правок.

Свою думку щодо лібералізації газового ринку і необхідності зниження податкового навантаження неодноразово висловлювали міжнародні та українські експерти. "Підвищення податків завжди призводить до зменшення їх збирання. Тому що компанії, якщо бачать, що уряд зацікавлений в їх роботі і готовий знижувати податки, зацікавлені працювати відкрито та розширювати свою діяльність. Так і з рентою на надрокористування: ми вже побачили, що Chevron , яка отримала ліцензію на розробку Олеського родовища, оголосив про свій відхід з ринку. Тому що вони і так повинні були віддавати уряду половину знайдених вуглеводнів, а так ще й ренту їм підняли", - вважає екс-міністр економіки України Володимир Лановий.

На думку Ланового, не можна міняти один податок і залишати все інше так, як було. Податкова система - це єдине ціле і, якщо ви щось змінюєте, треба знайти противаги. "Податки - це хороший спосіб регулювати діяльність компаній у потрібному для держави напрямку. Тільки треба розуміти, що саме потрібно. Наприклад, в нафтогазовому секторі можна було не збільшувати ренту, а збільшити податок на дивіденди, щоб стимулювати компанії вкладати у подальший розвиток", - переконаний Лановий.

Через нестабільність законодавчого поля і політичних ризиків Україну залишають іноземні інвестори. На цьому тижні про припинення проекту в нашій країні заявила одна з найбільших нафтогазових компаній США - Chevron. Сумарні інвестиції компанії в Україні були заплановані на рівні понад 10 млрд дол. Раніше про скорочення своїх програм у нашій країні також заявляли Exxon Mobil, Shell, JKX Oil&Gas .

"Ми знову пиляємо сук, на якому сидимо. Говоримо, що у нас не вистачає коштів, щоб платити пенсії і робимо все для того, щоб зарплати пішли в тінь ще сильніше. Ми не збираємо достатньої кількості податків через те, що система їх збирання та обліку недосконала і замість того, щоб її міняти, уряд говорить про розширення кількості податків", - вважає колишній глава НАК "Нафтогаз" Вадим Копилов.

На його думку, зараз питання номер один - це енергетична незалежність, а отже, збільшення власного видобутку. Для цього необхідні чималі кошти і замість того, щоб підтримувати інвесторів, які у них намагаються забрати через податки кошти, які могли б піти на розширення видобутку. "Альтернативи цим інвестиціям поки немає. Тобто, якщо зараз інвестори підуть, не погодившись платити таку ренту, рівень видобутку газу неминуче почне скорочуватися. А все має бути навпаки: підтримка інвесторів, зростання інвестицій, і як наслідок зростання видобутку", - вважає Копилов.