ua en ru

Стало відомо, скільки грошей українські зірки втратили через коронавірус

Стало відомо, скільки грошей українські зірки втратили через коронавірус Українські зірки втратили мільйони через карантин (колаж РБК-Україна)

Експерти розповіли, в яку суму обійшовся карантин через коронавірус українським зіркам

Коронавірус залишив українських артистів без грошей. Точніше, без мільйонних доходів, які зірки могли б отримати за рахунок сольних виступів і корпоративів, тим більше, що як раз припадав на весну концертний сезон.

На жаль, українські артисти, втім, як і закордонні, не дуже люблять розповідати про своїх фінанси.

"Якщо скажуть, скільки втратили, значить - стільки ж заробляли. А раз заробляв, >то має платити податки. Навряд-чи хтось піде розповідати про збитки", - прокоментували нашому виданню в одному з PR-агентств.

Але те, що зірки на власній кишені відчули наслідки карантину - незаперечний факт. Михайло Ясинський, відомий український продюсер, засновник компанії Secret Service Entertainment Agency, яка працює з такими топ-зірками, як Оля Полякова, Макс Барських, TAYANNA, Jerry Heil і багатьма іншими, підтвердив Styler, що фінансові втрати у артистів значні "у зв'язку з необхідністю підтримки творчих колективів та офісних працівників в умовах повної невизначеності і неможливості планування".

"Крім того, значний недоотриманий прибуток, а також витрати у зв'язку з скасованими і перенесеними концертами. Через те, що ми компанія, що представляє інтереси відразу кількох популярних артистів, мова йде про кілька мільйонів гривень. І це цифри на червень. Що буде далі - невідомо", - говорить Ясинський у коментарі Styler.

Колеги Михайла солідарні з ним. Правда, як виявляється, деякі українські артисти все ж підробляли на карантині. Проте імена їх, звичайно ж, тримаються в таємниці.

"У концертників все звалилося в нуль. У артистів - підпільні корпоративи та стріми залишилися. Що приносить приблизно 20% заробітку. У менеджменту все по нулях. Недотаційні ЗМІ вмирають, блоги закриваються. Канали ще поки не виходять з карантину", - розповіли нам представники одного з агентств, який займається розкруткою майбутніх зірок.

"Підпільні корпоративи?" - здивувалися ми. На що отримали відповідь: "Ну, а ви думали, люди дні народження не гуляють? Але це ніхто не підтвердить".

Більш-менш конкретні суми, які втратили українські зірки через пандемію коронавірусу, назвав організатор концертів Ігор Ковальов. Так, за його словами, Ані Лорак "збідніла" на 5,5 млн грн (близько 220 тис. Доларів) через зрив туру по Росії. І це тільки за два місяці весни.

"Індустрія зазнає величезних втрат, адже артисти на свої гонорари утримують ще масу людей, у багатьох великі вкладення в нові шоу, домовленості вперед на рік", - цитує Ковальова видання Super.

Чи повинна держава підтримувати артистів під час кризи

На жаль, наш бізнес лише останні кілька років набуває цивілізованих рис, але й цього часу вистачило, щоб частина його представників по ряду категорій, пов'язаних з культурно-масовою діяльністю, заплатили податків в 2019 році на більш ніж 130 млн грн.

"Думаю, в цій частині бізнесу буде справедливо компенсувати витрати у зв'язку з простоєм. Це буде знак для тих, хто ще в тіні, що держава не залишає своїх платників податків в біді. Але перш за все, саме зараз авторам, виконавцям, представникам шоу-бізнесу, як ніколи раніше стало очевидним, що крім самих себе ніхто не допоможе, і що потрібно об'єднуватися у громадські та професійні організації у пошуках захисту своїх інтересів, розвитку індустрії з метою рівного діалогу з владою", - зазначає засновник Secret Service Михайло Ясинський.

І потроху цей діалог налаштовується.

Як ми раніше писали, Лілія Ребрик розповіла, чим займеться після карантину.