ua en ru

Причиною смерті Арафата став обширний крововилив у мозок, - звіт госпіталя

Причиною смерті колишнього палестинського лідера Ясира Арафата в 2004 р. послужило обширний крововилив в мозок. Про це йдеться в звіті французького військового шпиталю "Персі", в якому політик провів свої останні дні. Документ опублікований на сайті Фонду Арафата.
Медики уточнюють, що Арафат страждав від ентероколіту, у нього були також проблеми з нервовою та кровотворної системою. Крім того, перед впаданням в кому у палестинського лідера були зафіксовані симптоми заціпеніння. При цьому французькі лікарі відзначають, що їм не вдалося встановити початкову причину захворювання Арафата.

Як повідомлялося, палестинська влада дала дозвіл на ексгумацію тіла колишнього палестинського лідера. З проханням про це до них також звернулася Суха Арафат - після того, як зроблене у швейцарській лабораторії дослідження речей Ясіра Арафата показало в них підвищений рівень полонія-210. Глава Палестинської автономії Махмуд Аббас підтримав це рішення. Разом з тим відправка офіційного запиту на ексгумацію поки затримується.

До цього журналісти Al Jazeera прийшли до сенсаційного висновку, що палестинський лідер Арафат міг померти через отруєння полонієм. На їхню думку, багаторічний лідер Організації визволення Палестини помер досить раптово, а повідомлення про його довгу хворобу були лише чутками. Більш того, фахівці в Інституті радіофізики Лозанни знайшли сліди полонію як на особистих речах політика, так і в його внутрішніх органах. Цю інформацію підтвердив і директор інституту Франсуа Бошю. Він підкреслив, що при дослідженні внутрішніх органів Арафата був виявлений саме полоній-210. Причому швейцарці стверджують, що вміст радіоактивної речовини в 10 разів перевищував норму.

Арафат помер в Парижі 11 листопада 2004 р. у віці 75 років. Причини його смерті досі точно не встановлені. Багато палестинців спочатку підозрювали, що він був отруєний. У 2006 р. Президент Сирії Башар Асад звинуватив спецслужби Ізраїлю у вбивстві палестинського лідера. Ізраїль заперечує свою причетність до його смерті.