ua en ru

Стабілізувати гривню допоміг шум навколо податку на продаж валюти - експерт

Нацбанк наприкінці року стабілізував курс національної валюти на рівні 8 гривень за долар завдяки природним причинам, адже підприємства повинні виконати свої податкові зобов'язання, вони продають валюту і купують гривню, так і штучним - завдяки шуму довкола законопроекту про введення податку на продаж іноземної валюти. Про це в ефірі "5 каналу" заявив старший економіст Центру соціально-економічних досліджень "Case Україна" Володимир Дубровський.

"Тут є природний компонент, адже кожен рік ми мали таку ж ситуацію підвищення попиту на гривню у кінці року. Це пов'язано з тим, що, по-перше, підприємства повинні виконати свої податкові зобов'язання, вони продають і купують валюту гривню, по-друге - населення, яке зберігало гроші в доларах, з певною частина цих доларів розлучається, щоб купити путівки на Новий рік, подарунки, або просто придбати продукти ", - зазначив Дубровський.

"Є і штучний компонент, пов'язаний з шумом який щодо податку на продаж валюти. Це було зроблено спеціально для того, щоб частина населення, особливо пенсіонери, які піддаються паніці, піддаються пропаганді, щоб саме вони понесли свої заощадження в першу чергу продавати, тому що вони дійсно злякалися, і понесли долари в обмінники і Нацбанк виконав своє завдання, він стабілізував курс", - додав експерт.

Джерело: УНІАН