ua en ru

США цілковито підтримують курс України на європейську та євроатлантичну інтеграцію, - Х.Клінтон.

США цілковито підтримують курс України на європейську та євроатлантичну інтеграцію. Про це заявила державний секретар США Хілларі Клінтон під час зустрічі з міністром закордонних справ України Петром Порошенком у Вашингтоні, повідомляє прес-служба МЗС України. У ході бесіди були обговорені перспективи посилення відносин Україна - США на основі Хартії про стратегічне партнерство. Сторони домовилися про спільну боротьбу з глобальними викликами та загрозами, які постають перед всіма країнами у сучасному світі. Було висловлено велику зацікавленість американської сторони зміцнити взаємодію з Україною у сфері нерозповсюдження. Особливої актуальності така співпраця набуває напередодні проведення у квітні 2010 року у Вашингтоні саміту з глобальної ядерної безпеки. Х.Клінтон офіційно підтвердила запрошення від імені Президента Б.Обами українській стороні взяти участь у цьому форумі на найвищому рівні.

Значна увага під час переговорів була приділена зміцненню енергетичної незалежності України. У цьому контексті американська сторона заявила про підтримку прагнення України набути членство в європейському енергетичному співтоваристві. Х.Клінтон наголосила, що енергетична безпека в Європі є неможливою без забезпечення енергетичної незалежності України. Було домовлено про співпрацю між двома країнами в галузі енергозбереження та енергоефективності, а також про залучення до такої взаємодії провідних американських компаній.

Міністр привітав спільну заяву президентів США та РФ від 4 грудня ц.р. з нагоди завершення дії Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь. У цьому зв'язку П.Порошенко запропонував започаткувати дієвий механізм консультацій з метою посилення гарантій безпеки України.

Керівники зовнішньополітичних відомств України та Сполучених Штатів привітали проведення в рамках візиту П.Порошенка до США установчого засідання українсько-американської комісії зі стратегічного партнерства. Було відзначено, що діяльність нового двостороннього механізму співробітництва надасть практичний дієвий поштовх відносинам стратегічного партнерства між двома країнами, зокрема в політичній, безпековій, торговельно-економічній, енергетичній та гуманітарній сферах.