ua en ru

США прослуховували телефони трьох президентів Франції, - WikiLeaks

США прослуховували телефони трьох президентів Франції, - WikiLeaks Фото: Франсуа Олланд

WikiLeaks анонсувала публікацію документів про стеження за Єлисейським палацом

Агентство національної безпеки (АНБ) США прослуховувало телефонні розмови трьох останніх президентів Франції. Про це йдеться в повідомленні на сайті WikiLeaks, яка анонсувала публікацію нової партії документів.

WikiLeaks почала публікацію зборів секретних розвідувальних доповідей і документів АНБ, які стосуються стеження і перехоплень розмов високопосадовців Франції за останні 10 років. Зокрема, зазначається, що агентство прослуховувало телефонні розмови глав Франції Жака Ширака, Ніколя Саркозі і нинішнього Президента Франсуа Олланда.

WikiLeaks стверджує, що АНБ займалася прослуховуванням не тільки президентів, а також французьких міністрів і посла Франції в США.

Відзначається, що WikiLeaks має в розпорядженні також список осіб, розмови яких відстежувало АНБ, включаючи номери мобільних телефонів численних французьких чиновників в Єлисейському палаці, включаючи телефон Президента.

За даними WikiLeaks секретні документи американської спецслужби містять резюме розмов між чиновниками французького уряду щодо найбільш гострих світових проблем. Зокрема, розмови стосувалися світової фінансової кризи, ситуацію в Греції, майбутнього Європейського союзу.

Нагадаємо, в жовтні 2013 р. німецькі ЗМІ повідомили, що АНБ з 2002 по 2013 рр. прослуховувало мобільний телефон канцлера Німеччини Ангели Меркель, а також вело стеження за чиновниками німецького уряду. Після появи цих повідомлень Меркель зателефонувала президенту США Бараку Обамі і зажадала пояснень. Обама запевнив Меркель, що повідомлення ЗМІ не відповідають дійсності. Німецька прокуратура почала розслідування у справі про прослуховування телефону канцлера Німеччини, проте через кілька місяців слідство було припинено нібито через відсутність доказів.