ua en ru

США обіцяють розслідувати загибель 24 пакистанських солдатів

Сполучені Штати і НАТО обіцяють Пакистану розслідувати обставини нанесення авіаудару в районі афгано-пакистанського кордону, в результаті якого загинули 24 пакистанських солдатів. При цьому Вашингтон заявив, що поки відомо дуже мало для того, щоб були підстави для принесення вибачень Ісламабаду, повідомляє радіо "Свобода".
Раніше держсекретар США Хілларі Клінтон у розмові з прем'єр-міністром Пакистану Юсуфом Разой Гілані в неділю знову висловила співчуття у зв'язку із загибеллю людей.
Інцидент викликав у Пакистані обурення, і Ісламабад відмовився брати участь у міжнародній конференції з Афганістану, яка відкривається в понеділок у Бонні (Німеччина).
У неділю ж Президент Афганістану Хамід Карзай звинуватив Пакистан у відмові підтримати спроби Кабула налагодити діалог з талібами.

Нагадаємо, починаючи з травня 2011 р., коли в передмісті Ісламабаду був ліквідований "терорист №1" Усама бен Ладен, відносини між ісламською республікою і США різко охололи. Країни згорнули двостороннє військове співробітництво і перейшли до різкої критики один одного. Інцидент з обстрілом блокпо, який стався 26 листопада 2011 р., став причиною зупинки конвоїв постачання НАТО, які рухаються по території Пакистану. Нагадаємо, жертвами атаки вертольотів сил НАТО, які базуються в Афганістані, на блокпост стали 25 пакистанських солдатів, 14 отримали важкі поранення.