ua en ru

США мають намір зміцнити свою присутність в Чорноморському регіоні

США мають намір зміцнювати свою присутність в Чорноморському регіоні у зв'язку "з кримським кризою".

США мають намір зміцнювати свою присутність в Чорноморському регіоні у зв'язку "з кримським кризою". Про це 5 червня в Румунії заявив міністр оборони США Чак Хейгл, передає Reuters.

За його словами, для цього США використовують частину коштів 1 млрд дол., які призначені на зміцнення безпеки союзників США по НАТО на кордонах з Росією.

Як зазначається, візит Хейгла в Румунію збігається з візитом Президента США Барака Обами в Польщі, де він пообіцяв збільшити військову підтримку східноєвропейських членів НАТО, в тому числі пообіцяв виділити 1 млрд дол. в фонд для підтримки і навчання збройних сил держав-членів НАТО.

При цьому міністр оборони США Гейґела пообіцяв постійну ротацію кораблів.

"Ми будемо зберігати такий же темп і надалі", - сказав він.

Відзначається, що Румунія була однією з прихильників введення санкцій проти Росії, брала участь у спільних наземних і морських навчаннях із США. Також Бухарест відкрито закликав до збільшення присутності військової техніки США в Чорному морі, і особливо стурбований намірами Росії щодо сусідньої країни Молдови. Відзначимо, зараз в Чорному морі знаходиться ракетний крейсер Vella Gulf.