ua en ru

США можуть вже цього тижня прийняти рішення щодо постачання зброї сирійським повстанцям

США можуть прийняти рішення щодо постачання зброї сирійській опозиції вже на цьому тижні. За словами одного з представників командування США, що побажав зберегти анонімність, питання про озброєння повстанців стоїть на порядку денному представників Білого дому і обговорюватиметься на початку тижня, передає Reuters.

Напередодні ввечері американські ЗМІ вперше повідомили, що США можуть незабаром почати поставляти зброю сирійській опозиції.

Збройне протистояння влади і опозиції триває в Сирії з березня 2011 р. Опозиція вимагає відставки президента Башара Асада, звинувачуючи урядові сили в насильстві по відношенню до мирного населення. Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел в країні орудують "банди озброєних терористів", підтримувані зарубіжними радикальними угрупованнями ісламістів. За даними Організації Об'єднаних Націй (ООН), з моменту початку збройного протистояння в Сирії загинули понад 80 тис. людей.

Питання про постачання зброї сирійській опозиції є "хворою темою" і каменем спотикання в переговорах між кількома державами. Німеччина, зокрема, стурбована постачаннями російської зброї до Сирії. "Поставки зброї, особливо режиму Асада, є контрпродуктивними і не сприяють підготовці міжнародної конференції з врегулювання ситуації", - сказав на початку червня глава МЗС Німеччини Гідо Вестервелле.

Коментуючи заяву німецького колеги про постачання зброї до Сирії, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров зазначив, що сирійські повстанці у великій кількості отримують озброєння, зокрема важке. "Велика кількість такої зброї було виявлено після відновлення сирійськими військами контролю над (містом) Кусейр. Там, до речі, знаходилися і зарубіжні інструктори", - сказав він.

Читайте також: Австрія має намір вивести своїх миротворців з Голанських висот