ua en ru

Через чотири місяці після обшуків у справі Кернеса-Добкіна немає підозрюваних, - ГПУ

Через чотири місяці після обшуків у справі Кернеса-Добкіна немає підозрюваних, - ГПУ Фото: Генеральна прокуратура

Чому нікому досі не повідомили про підозру, у ГПУ уточнили

Після більш ніж чотирьох місяців з обшуків у народного депутата від "Опозиційного блоку" Михайла Добкіна і міського голови Харкова Геннадія Кернеса у Генеральної прокуратури немає підозрюваних у цій справі. Про це йдеться у відповіді ГПУ на запит, повідомляє "Громадське радіо".

"Більш ніж чотири мільярди гривень збитків, 653 га відчужених земель у межах Харкова - так, генеральний прокурор України Юрій Луценко характеризував справу, в рамках якого в минулому році 15 вересня слідчі обшукали готель, де живе мер Харкова Геннадій Кернес, і приміщення Харківської міської ради. Тоді правоохоронці прийшли в будинок, зареєстрований на дружину колишнього мера Харкова, нині нардепа Михайла Добкіна. Але депутат показав паспорт з пропискою в цьому будинку - без погодження Верховної Ради обшукати житло слідчі не могли", - йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що прокуратура порушила справу за фактом роздачі земель житлово-будівельним кооперативам.

"Нам треба довести, що керівництво міста Харкова, за нашою версією, створив злочинну організацію, і, будучи у змові з керівниками різних департаментів - юридичного, земельного тощо, - готувало документи про фіктивних житлові кооперативи, яким і передавало комунальну землю. Потім щасливими володарями цих земель, нібито кооператорами, ставали люди, пов'язані з самими ж зловмисниками, які створили цю схему", - заявив на брифінгу генеральний прокурор Юрій Луценко.

У якості приклад Луценко розповів, що саме на землі, переданим житлово-будівельного кооперативу, побудував свій будинок Михайло Добкін.

"Відповідаючи на питання журналістів,генеральний прокурор заплутався в статусі Кернеса і Добкіна - спочатку сказав, що вони поки є свідками, потім зазначив, що колишній і нинішній керівники Харкова є підозрюваними. Позицію генпрокурора згодом скоригувала прес-секретар Луценка Лариса Сарган. Вона уточнила, що поки Геннадій Кернес та Михайло Добкін - свідки", - повідомляє "Громадське радіо".

Нагадаємо, в цілому 15 вересня прокуратура провела 120 обшуків - крім мера Харкова, його підлеглих та депутатів Харківської міськради. У прямому ефірі кількох каналів Юрій Луценко називав інших фігурантів "кооперативного справи", крім Геннадія Кернеса та Михайла Добкіна: керівник юридичного департаменту Харківської міськради Володимир Коваленко, головний архітектор міста Сергій Чечельницький, колишній керівник обласного управління Держземагентства Юрій Санін.

"Саме ці особи підозрюються в створенні злочинної організації з метою розкрадання державних коштів через зловживання службовими обов'язками, - пояснював генпрокурор Юрій Луценко. - 650 гектарів на балансову вартість 4 мільярдів гривень, які були вкрадені з харківської власності, повернуться в харківську власність. Це я точно гарантую. При цьому буду дуже старатися, щоб за це відповіли ці люди, які організували цю схему".

Після обшуків пройшло майже 4 місяці. "Громадське радіо" направило запит до Генеральної прокуратури і дізналася, що підозрюваних у "кооперативному справі" досі немає.

"З метою повного та об'єктивного дослідження всіх обставин кримінального провадження органом досудового розслідування приймаються всі необхідні слідчі (розшукові) дії, спрямовані на перевірку наявної у слідчого інформації щодо можливого вчинення протиправних дій. В даний час повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення не здійснювалося", - відповіла на запит начальник відділу розгляду запитів на публічну інформацію Наталія Теличко.

Чому про підозру нікому не повідомили, чи планує прокуратура клопотати про обшук у нардепа Михайла Добкіна, на якому етапі слідство зараз - на всі ці питання Теличко не відповіла, вказавши, що це інформація з обмеженим доступом, повідомляє "Громадське радіо".