ua en ru

Спікер парламенту Ірану: Країни Заходу намагається обдурити Тегеран, підштовхуючи підписати план дозбагачення урану у Росії.

Спікер парламенту Ірану Алі Ларіджані заявив, що країни Заходу намагаються обдурити Іран, підштовхуючи його до підписання угоди, підготовленої Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ), передає Associated Press з посиланням на місцеві ЗМІ. За умовами документу велика частина урану Ісламської Республіки буде направлена до Росії для подальшого збагачення.
Раніше А.Ларіджані відзначав, що влада Ірану вважала за краще б купувати ядерне паливо для своїх медичних служб за кордоном, а не приймати запропонований план.
За словами представників іранської влади, Тегеран все ще вивчає умови угоди, і дасть остаточну відповідь наступного тижня. Проте більшість політиків країни виступають проти підписання цього документа.
Нагадаємо, що за підсумками переговорів у Відні, що завершилися 21 жовтня, Іран, США, Росія і Франція під егідою МАГАТЕ виробили чорновий варіант угоди про дозбагачення іранського ядерного палива за кордоном. Москва, Вашингтон і Париж офіційно схвалили запропоновану МАГАТЕ схему. План агентства передбачає, що Ісламська Республіка відправить значну частину своїх запасів низькозбагаченного урану на дозбагачення до Росії, а з переробленого палива Франція проводитиме готові паливні збірки для дослідницького реактору в Тегерані. За рахунок цієї схеми (фактично паливний своп) західні держави розраховують скоротити запаси іранського ядерного палива, щоб таким чином зменшити шанси на можливе створення Тегераном атомної бомби.