ua en ru

Спецслужби Франції могли знати про листопадових теракти майже за півроку

Спецслужби Франції могли знати про листопадових теракти майже за півроку Фото: спецслужби Франції

У червні 2015 року співробітники спецслужб допитали повернувся з Сирії француза, який повідомив про підготовці великого теракту у Франції

Співробітники спецслужб Франції знали про підготовці терактів, які відбулися 13 листопада 2015 року, за 141 день до атаки. Про це передає Le Journal du Dimanche.

Про підготовку теракту їм розповів громадянин Франції на ім'я Ніколя, який брав участь у бойових діях на території Сирії на боці бойовиків. На допиті в Головному управлінні внутрішньої безпеки француз повідомив, що йому відомо про підготовці великого теракту у Франції.В якості головного організатора терактів він назвав Абдельхаміда Абауда, який був ліквідований поліцією під час штурму квартири в паризькому передмісті Сен-Дені. Ніколя також розповів представникам спецслужб про те, що Абауд отримав схвалення своїх керівників на організацію терактів в Бельгії, де він придбав 25 кг вибухівки.


Французькі спецслужби повторно допитали Ніколя лише 19 листопада, через шість днів після терактів у Парижі, в результаті яких загинули 130 осіб, зазначає газета.

"В даний час за причетність до ІГ він утримується у в'язниці під Парижем і перебуває під слідством за звинуваченням в участі у терористичному угрупованню", - повідомляє видання.

Нагадаємо, раніше прокурор Бельгії повідомив, що організатори терактів в Брюсселі 22 березня 2016 року, в результаті яких загинули 32 людини, спочатку планували повторити атаку у Франції,