ua en ru

Створено інтерактивний глобус, який дозволяє відстежити забруднення повітря в реальному часі

Створено інтерактивний глобус, який дозволяє відстежити забруднення повітря в реальному часі Фото: інтерактивний 3D-глобус

Регіоном з найбільш забрудненим повітрям в Україні є південний схід

Американська компанія AirVisual створила інтерактивний 3D-глобус AirVisual Earth, який в режимі реального часу показує ситуацію з забрудненням атмосфери на планеті.

В одному з режимів карта дозволяє побачити рівень забрудненості повітря частками до 2,5 мікрометрів в діаметрі. Ці частинки, проникаючи в дихальні шляхи, представляють найбільший ризик.

Оцінити рівень забруднення можна за допомогою колірної шкали. Синім кольором позначені регіони з максимально чистим повітрям, яскраво-червоним - найбільш забруднені країни.

У другому режимі можна простежити напрямок та швидкість вітру, який розносить шкідливі частинки по довколишніх регіонах.

Згідно з даними глобуса, найчистіше повітря в США, Канаді, Ісландії, Гренландії, Монголії, скандинавських країнах і на більшій частині Росії.

Лідерами по забрудненню повітря є Індія, Китай, країни Аравійського півострова, Південний Судан, Центральноафриканська Республіка, Нігер, Екваторіальна Гвінея, Чилі, Аргентина.

В Україні повітря найбільш забруднене на південному сході.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що близько 85% мешканців європейських міст дихають забрудненим повітрям.