ua en ru

Рада церков просить Януковича ветувати закон, що встановлює "подвійну" реєстрацію релігійних організацій

Всеукраїнська рада церков звернулася до Президента України Віктора Януковича з проханням ветувати прийнятий вчора парласментом закон № 10221, згідно з яким вводиться "подвійна" реєстрація релігійних організацій. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

"Під час зустрічі Президента України Віктора Януковича з лідерами церков і релігійних організацій прозвучало прохання накласти вето на прийнятий 16 жовтня парламент закон" Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства юстиції, Міністерства культури, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується і координується через відповідних міністрів, а також Державного космічного агентства) ". На думку Всеукраїнської ради церков, цей закон потребує суттєвого доопрацювання. Президент відповів, що думка Ради церков буде мати велике значення при ухваленні рішення про долю цього закону", - йдеться в повідомленні прес-служби.

Відповідний закон передбачає введення "подвійної" реєстрації релігійних організацій: державної реєстрації для набуття ними статусу юридичної особи; реєстрації статутів (положень) релігійних організацій. Згідно з чинним законом, реєстрація статутів (положень) релігійних організацій здійснюється один раз - з метою придбання ними права юридичної особи. Введення "подвійної" реєстрації релігійних організацій може бути розцінено як звуження їх прав і свобод. Крім того, згідно з чинним законом релігійні організації (не ставлять своєю метою набуття статусу юридичної особи) можуть функціонувати без реєстрації своїх статутів (положень).

"Введення реєстрації релігійних організацій поверне церкви до радянських часів, коли реєстрація мала не тільки облікова, а дозвільний характер", - йдеться у висновках експертного управління ВР.