ua en ru

Рада ЄС схвалила нові правила діяльності та фінансування європейських партій

Рада міністрів з питань загальних справ ЄС схвалила нові правила діяльності та фінансування європейських політичних партій і пов'язаних з ними фондів

Рада міністрів з питань загальних справ ЄС схвалила нові правила діяльності та фінансування європейських політичних партій і пов'язаних з ними фондів, передає ЄС-Плюс.

Нові правила вперше визначають правовий статус європейських політичних партій, що дасть можливість отримувати фінансову допомогу з бюджету ЄС.

Згідно з рішенням, для отримання статусу європейської партія повинна бути представлена, як мінімум у чверті з 28-ми країн-членів ЄС, і поважати цінності, на яких ґрунтується Європейський Союз, такі як людська гідність, демократія, верховенство права і права людини.

Статус "європейської" буде надаватися партіям спеціальним органом, що діє при Європейському парламенті. При цьому, у разі порушення партіями цінностей, на яких базується ЄС, європейський статус може бути відкликаний, а в разі інших порушень правил - на партії може бути накладено грошовий штраф.

В законі, прийнятому міністрами, містяться також положення про фінансування політичних партій, які припускають, що 15% фондів з бюджету ЄС будуть розподілятися рівномірно між усіма європейськими політичними партіями, а інші 85% - пропорційно їх представництву в Європейському парламенті.

При цьому закон не впливає на загальну суму допомоги політичним партіям та їх фондами з бюджету ЄС, яка в 2013 році склала 33,9 млн. євро.

Нові правила вступлять в силу з 1 січня 2017 року.

Нагадаємо, раніше Рада Європи затвердила список кандидатів в Єврокомісію.