ua en ru

Співзасновник RosUkrEnergo звинувачує владу України в експропріації в січні-квітні 2009 р. "Нафтогазом" 11 млрд куб. м газу.

Компанія Centragas Beteiligungs Holding AG (Австрія), якій належать 50% акцій компанії RosUkrEnergo (Швейцарія), звинувачує владу України в експропріації в січні-квітні 2009 р. "Нафтогазом" 11 млрд куб. м газу. Відповідне повідомлення від компанії Centragas отримало Міністерство юстиції України, повідомив перший заступник міністра юстиції України Євген Корнійчук. "Відповідно повідомленню, компанія Centragas звинувачує Україну в порушенні договору до Енергетичної хартії, який був ратифікований Верховною Радою України 6 лютого 1998 р., а саме, в нібито експропріації в січні-квітні 2009 р. національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" 11 млрд куб. м газу, які належали компанії RosUkrEnergo", - відзначив Є.Корнійчук.

Компанія Centragas Beteiligungs Holding AG звертається з проханням про мирне врегулювання суперечки з Україною відповідно до ст.26 договору до Енергетичної хартії. За словами Є.Корнійчука, згідно цієї статті, якщо суперечки між договірною стороною і інвестором іншої договірної сторони не можливо вирішити мирним шляхом протягом трьох місяців після звернення про мирне врегулювання, то інвестор може передати суперечку за власним бажанням для вирішення до судів або арбітражні трибунали договірної сторони, або для вирішення відповідно до будь-якої заздалегідь узгодженої процедури врегулювання суперечок.