ua en ru

Працівники МВС в Одеській області викрили незаконне відчуження майна ЧМП на 400 млн грн.

Працівники Головного управління боротьби з організованою злочинністю України спільно з УБОЗ ГУ МВС України в Одеській області викрили протиправну діяльність посадовців державної судноплавної компанії (ДСК) "Чорноморське морське пароплавство" (ЧМП), які здійснили незаконне відчуження майна компанії на суму понад 400 млн грн, повідомляє прес-служба МВС України.

Ще у 2003 р. рішенням Господарського суду Одеської області було розпочато провадження про банкрутство державної судноплавної компанії (ДСК) "ЧМП", а в лютому 2006 р. за рішенням кредиторів компанії розпочалася процедура санації - фінансова підтримка підприємства, яка дозволяє уникнути банкрутства та ліквідації.
Під час оперативно-розшукових заходів правоохоронці встановили, що ці особи, використовуючи реквізити підприємств із ознаками фіктивності, та, порушуючи план санації ДСК "ЧМП", закон України "Про поновлення платоспроможності боржника або признання його банкрутом", без проведення відкритих торгів, узгодження з комітетом кредиторів і Міністерством транспорту та зв'язку України, виготовили незаконні інвестиційні договори з ЧМП. За цими договорами фіктивні фірми взяли на себе частину боргових зобов'язань компанії на суму понад 30 млн грн. Внаслідок цього вони отримали право власності на нерухоме майно ЧМП. Серед об'єктів, які незаконно було передано, - Міжрейсова база моряків площею понад 13 гектарів, яка знаходиться поруч із центральним пляжем "Аркадія", адміністративний будинок по вулиці Дерибасівській площею 5 тис. кв. м, "Чорноморський яхт-клуб", пансіонат ветеранів флоту та інші. Ринкова вартість цих об'єктів станом на 2006 р. становила майже 400 млн грн. Відповідно на сьогоднішній день вартість цього майна значно вища.
Наразі за цим фактом Чорноморською транспортною прокуратурою порушено кримінальну справу за статтею 365 "Зловживання владою або службовим становищем" Кримінального кодексу України та проведено першочергові слідчі дії. На майно ДСК "Чорноморське морське пароплавство" накладено арешт.
Працівники МВС в Одеській області викрили незаконне відчуження майна ЧМП на 400 млн грн.