ua en ru

Угода про відправку іранського урану за кордон може бути досягнуте найближчим часом, - МЗС Ірану.

Міністр закордонних справ Ірану Манучхер Моттаки заявив, що угода, що передбачає відправку низькозбагаченого ядерного палива за кордон для подальшого збагачення, може бути досягнута "найближчим часом". Слова політика прозвучали в Мюнхені, де проходить міжнародна конференція з питань політики і безпеки. Китай, делегація якого виступала проти накладення санкцій на Тегеран, заявив, що переговори з приводу ядерної програми Ірану досягли "вирішального етапу", передає BBC.

У жовтні 2009 р. Міжнародне агентство з ядерної енергії при ООН (МАГАТЕ) запропонувало керівництву Ірану вивезти уран для збагачення до Росії і Францію. Згодом передбачається передача цього ядерного палива Ісламській республіці. 20 січня 2010 р. Іран офіційно відповів відмовою на цю пропозицію, проте пізніше низка іранських офіційних осіб дали зрозуміти, що Тегеран може переглянути своє рішення.

Відзначимо, що до теперішнього часу іранські технології дозволяли проводити уран, збагачений тільки до 3,5%. Проте влада країни хоче дозбогатити його до 20%, за їх словами - для функціонування науково-дослідного реактора.

США, Ізраїль і низка інших держав підозрюють, що Іран веде роботи із створення ядерної зброї. Керівництво ісламської республіки наполягає, що ядерна програма держави носить мирний характер.