ua en ru

Угода про продовження терміну базування російського флоту в Криму, підписана Президентами України та Росії, з часом може бути скасована, - адвокат.

Угода про продовження терміну базування російського флоту в Криму, підписана Президентами України та Росії, з часом може бути скасована. Таку точку зору в коментарі для РБК-Україна висловив адвокат, старший партнер юридичної фірми "Ілляшев та Партнери" Роман Марченко.

Він нагадав, що питання базування російського флоту прописане в Конституції України. Зокрема, в ст. 17 Основного закону вказано, що на території України не допускається розміщення іноземних військових баз.

В той же час у п.14 Перехідних положень Конституції каже, що використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою України. Поки у ст. 17 Конституції не внесено зміни, навіть ратифікація угод парламентом не дає російській стороні гарантій того, що їх "не передивляться".

"Щоб змінити норму основного тексту Конституції, Верховна Рада повинна за складною і тривалою процедурою, що вимагає конституційної більшості голосів, у ході двох різних парламентських сесій затвердити зміни", - пояснює адвокат.

За його словами, зараз Президент Віктор Янукович має у своєму розпорядженні лише "слухняну більшість парламенту" і такий склад Конституційного суду України (КСУ), який "дасть зелене світло прийнятим рішенням".