ua en ru

Україна посіла 66 місце в рейтингу країн з найкращою якістю життя пенсіонерів

Неурядова організація HelpAge International 1 жовтня, у Міжнародний день літніх людей, опублікувала перший глобальний індекс старіння Global AgeWatch Index-2013, присвячений положенню пенсіонерів в 91 країні світу.

Неурядова організація HelpAge International 1 жовтня, у Міжнародний день літніх людей, опублікувала перший глобальний індекс старіння Global AgeWatch Index-2013, присвячений положенню пенсіонерів в 91 країні світу.

Кращою країною для проживання літніх людей стала Швеція. У трійку держав, які ретельніше інших піклуються про становище людей похилого віку, також увійшли Норвегія та Німеччина. Україна опинилася на 66-й позиції. З країн, що колись входили до СРСР, у дослідження увійшли Україна, Росія і Білорусь. З цієї трійки кращі показники виявилися у Білорусії - 60-е місце. Росіяни розмістилися на 78-му місці.

Автори дослідження вибрали чотири ключові критерії, за якими оцінювалися становище літніх людей в різних державах: матеріальна забезпеченість, стан здоров'я, зайнятість і освіта та умови життя в цілому.

Індикаторами матеріальної забезпеченості пенсіонерів стали охоплення пенсійним доходом, рівень бідності в старості, відносний добробут літніх людей і ВВП на душу населення. До загальним умовам укладачі індексу віднесли соціальні зв'язки, фізичну безпеку, громадянські свободи і доступ до громадського транспорту.

Індекс "ЭйджВотч-2013" демонструє, наскільки країна у сфері благополуччя літніх людей близька до ідеального значення (10%). Найбільш ефективна держава - Швеція - набрала 89,9%, тоді як Афганістан, що займає останню сходинку рейтингу - лише 3,3%.

У HelpAge International вважають, що ретельний аналіз показників індексу допоможе владі держав визначити прогалини і можливості для прогресу щодо благополуччя літніх людей, відзначаючи, що гарне становище пенсіонерів не безпосередньо залежать від зростання їх пенсій. Наприклад, літні люди з найвищими доходами живуть в Люксембурзі, проте ця країна розташовується лише на 16-й сходинці індексу.

"Рейтинг показує, що обмежені ресурси не повинні стати перешкодою для країн, що надають забезпечення своїм літнім громадянам, що історія прогресивної політики соціального забезпечення має велике значення і що ніколи не рано почати готуватися до старіння населення", - відзначають автори дослідження.

Глобальний рейтинг країн показує, що літні люди живуть краще в Північній і Західній Європі, Північній Америці і деяких країнах Східної Азії і Латинської Америки. Крім вже згаданих держав, в десятці лідерів представлені Нідерланди, Канада, Швейцарія, Нова Зеландія, США, Ісландія і Японія.

Найуспішніша в плані забезпечення гідного життя пенсіонерів країна Латинській Америці - Чилі - займає 19-у позицію. Серед держав колишнього СРСР лідирує Естонія (29-е місце).

Укладачі індексу також звертають увагу на проблему, з якою світ зіткнеться в середині XXI століття: частка людей старше 60 років від загального населення Землі зросте вдвічі і становитиме 22%. При цьому чисельність літніх людей складе 2 млрд 31 млн осіб проти нинішніх 809 млн.

Україна посіла 66 місце в рейтингу країн з найкращою якістю життя пенсіонерів