ua en ru

Рада ввела військову службу за призовом в особливий період

Верховна Рада України (ВР) прийняла в другому читанні і в цілому проект закону № 0909 яким ввела військову службу за призовом в особливий період . За проект закону "Про внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу"( щодо виконання військового обов'язку)" проголосували 348 нардних депутатів з мінімально необхідних 226.

Відповідно до закону перелік видів військової служби розширюється на один пункт , що дозволить на законодавчому рівні визначити статус громадян, які відповідно до чинного законодавства будуть призвані на військову службу в разі оголошення мобілізації ( крім цільової ) або введення воєнного стану.

Видами військової служби є: строкова військова служба; військова служба за контрактом осіб рядового, сержантського і старшинського складу; військова служба (навчання) курсантів слухачів) вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, що мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки; військова служба за контрактом осіб офіцерського складу; військова служба за призовом осіб офіцерського складу.

Закон уточнює перелік підстав, згідно з якими військовослужбовці строкової військової служби та особи офіцерського складу, які проходять військову службу за призовом , можуть звільнятися від військової служби достроково.

Визначається , що в разі оголошення мобілізації (крім цільової) та/або оголошення війни та прийняття рішення про використання Збройних сил, у разі збройної агресії проти України і введення воєнного стану, з військової служби звільняються військовослужбовці - жінки, які мають дітей віком до 16 років, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу, та військовослужбовці, визнані за станом здоров'я непридатними до військової служби, з виключенням з військового обліку .