ua en ru

Зниження "зеленого" тарифу для вже побудованих станцій буде мати катастрофічний характер, - радник з фінансів

Зниження гарантованого "зеленого" тарифу для сонячних електростанцій в Україні "заднім числом", тобто для тих електростанцій, які вже побудовані, буде мати катастрофічні наслідки. Про це заявив Наум Рікшпун, партнер незалежної консалтингової компанії TRAFICON, член ради і комітету Європейсько-українського енергетичного агентства EUEA по роботі з урядом.

"Це покаже потенційним інвесторам і банкам, що у сонячну енергетику України вкладати гроші не можна, тому що цей сектор - непередбачуваний", - переконаний юрист. На його думку, такі кроки є неприйнятними з точки зору міжнародного права.

"Тарифи, прийняті державою для стимулювання розвитку галузі, гарантуються законом, і якщо такий тариф ретроактивно знижується, це вбиває довіру з боку інвестора. В Україну буде неможливо залучити інвестиції, які так необхідні. І мова йде не тільки про сонячну енергетику. Це - прецедент для інвесторів, що правила тут можуть поміняти по ходу", - попереджає Рікшпун.

Він також вважає, що зміни в Закон "Про електроенергетику" (№4596) спрямовані проти всіх гравців галузі відновлюваної енергетики, а не тільки для подолання монополії в геліоенергетиці.

Рікшпун не виключає, що для нових сонячних електростанцій "зелені" тарифи можуть бути переглянуті. "Новий тариф повинен бути логічним і обгрунтованим, щоб галузь залишалася привабливою для інвесторів і розвивалася. А будь-які спроби знизити тариф повинні бути зроблені спільно з гравцями ринку. Будь-які різкі дії для будь-якого з секторів "зеленої" енергетики можуть стати трагічними, оскільки галузь ризикує стати непривабливою", - констатував Рікшпун.

Як відомо, в останні роки в сфері сонячної промисловості домінує Німеччина завдяки залученню в сектор значних інвестицій і гарантій стабільності тарифів для вже діючих електростанцій. Так, СЕС Німеччини, введені в експлуатацію в 2004 році, в даний час продають електроенергію за тарифом 0,46-0,52 євроцентів/КВт-год. Тоді як для нових станцій, побудованих в 2013 році, він становить 0,096-0,17 євроцентів/КВт-год.

Подібна тактика справила позитивний вплив на збільшення частки відновлюваної енергетики в загальному балансі країни. Тільки за минулий рік геліоенергетика Німеччини забезпечила близько 39% від потреби країни в електроенергії в години пік, встановивши, таким чином, світовий рекорд. А ціна "зеленої" енергії в даний час нижча, ніж звичайна ціна енергії для домогосподарств (26 євроцентів/Квт-годину).

В Україні частка поновлюваних джерел енергії в загальному енергобалансі країни становить менше 1%. В даний час законопроектом № 4596 "Про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" щодо стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії" (автори - Москаленко і Полочанінов) пропонується знизити гарантований "зелений" тариф для вже діючих електростанцій, що викликало різку реакцію і стурбованість учасників ринку альтернативної енергетики і міжнародних фінансових організацій.