ua en ru

Служба зовнішньої розвідки: За звільнення судна Ariana було заплачено 2,8 млн дол.

За звільнення судна Ariana з полону сомалійських піратів було заплачено 2,8 млн дол. Про це заявив голова Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж, повідомляє прес-служба Президента України.

Служба зовнішньої розвідки України у взаємодії з партнерськими спецслужбами надавала судновласнику сприяння у вирішенні широкого кола питань, узгоджену суму викупу було доставлено на судно повітряним шляхом, наголосив він.

М.Маломуж повідомив, що також здійснено заходи щодо забезпечення безпеки звільненого корабля і моряків. На даний момент судно знаходиться під охороною португальського фрегата Al Vars Carbol зі складу коаліційних сил НАТО, що беруть участь в антипіратській операції під кодовою назвою "Океанський щит". За його прогнозом, за 5-7 днів судно дістанеться до найближчого безпечного порту в супроводі охорони. Службою зовнішньої розвідки України спільно з МЗС України, представниками судновласника, штаб-квартири коаліційних сил НАТО і партнерських спецслужб відпрацьовані деталі операції із забезпечення прибуття судна у найближчий порт, надання невідкладної медичної допомоги морякам та їх повернення в Україну.

Зараз розпочалися регламентні роботи щодо відновлення життєдіяльності судна, забезпечення його пальним, питною водою, продуктами харчування, медикаментами.

М.Маломуж повідомив також, що з метою запобігання новим захопленням кораблів у регіоні ухвалено рішення Ради безпеки ООН, яке передбачає створення спільних міжнародно-правових умов, механізму дії у складних ситуаціях, зокрема, виділення відповідних контингентів для супроводження кораблів. "Зараз відпрацьовуються варіанти, згідно резолюції Ради безпеки ООН, про розміщення на кораблях озброєних охоронців", - сказав він. Також у Кенії передбачається створення центру по боротьбі з піратством. Окрім того, за рішенням Ради національної безпеки і оборони України, готується група спецназу, яка братиме участь у забезпеченні безпеки в цьому регіоні на базі кораблів "Аталанта".

Нагадаємо, грецькі власники судна Ariana сьогодні заявили про сплату піратам Сомалі викупу за судно. В даний час компанія чекає на звільнення судна, повідомляв Reutеrs. "Ми заплатили викуп, і ми чекаємо, поки пірати звільнять Ariana", - повідомив глава компанії-оператора Alloceans Shipping Спірос Мінас, відмовившись розголошувати суму викупу.

Балкер Arianа, який йшов під прапором Мальти і перевозив 35 тис. т сої з Бразилії до Ірану, було захоплено піратами в ніч проти 2 травня 2009 р. Володіє Arianа зареєстрована на Мальті компанія "Тандела шипінг". Судно знаходиться в управлінні у грецької компанії Alloceans Shipping Cо. Ltd. У полоні піратів знаходиться екіпаж у складі 24 українців - мешканців Одеської та Миколаївської областей.