ua en ru

Служба зовнішньої розвідки продовжуватиме свою політику по розсекреченню документів спецслужби, - М.Маломуж.

Служба зовнішньої розвідки продовжуватиме свою політику по розсекреченню документів спецслужби та передачі їх до музею. Про це сьогодні в Національному музеї історії Великої вітчизняної війни заявив голова СЗР Микола Маломуж, передає кореспондент РБК-Україна.

"Триває активний процес вивчення архівних матеріалів, їх розсекречення там, не було підстав засекречення, ми віддаємо їх (документи) або в музеї, або науковцям на дослідження. Процес продовжується по всіх сторінках нашої історії... По цьому напрямку ми йдемо у тому ключі, що те, що можна зробити доступним для громадськості, ЗМІ, ми розсекречуємо. Окреме питання, що можна розсекречувати. Ті матеріали, які не наносять шкоду національній безпеці, не наносять шкоду сегментам нашого життя або окремій людині, ми рахуємо, що можна розсекречувати, тому що вже вийшли всі терміни давності. Однак є ті матеріали, які надзвичайно важливі для держави, і які ми не можемо розсекретити", - сказав він.
Також він додав, що СЗР працює над можливістю розсекречення документів щодо радянської експансії у Чехословаччину та документів часів "Карибської кризи". "Більшість з цих матеріалів знаходяться в архівах у Москві, але частина є і у нас. Ми зараз цим займаємося. Це другий етап. І будемо визначатись, які матеріали можна розсекретити", - сказав він.
Також сьогодні М.Маломуж передав музею Великої вітчизняної війни розсекречені документи та зразки спеціальної воєнної техніки. Зокрема, в документах йдеться про інформацію щодо дислокації і пересування ворожих військових частин.
Також музею було передано німецьку шифрувальну машинку Enigma, та витримки з текстів розшифрованих телеграм.