ua en ru

У Словенію в'їхало більше 76 тис. мігрантів

У Словенію в'їхало більше 76 тис. мігрантів Фото: біженці

Майже 48 тис. біженців покинули територію Словенії, однак ситуація залишається вкрай важкою

За даними на 26 жовтня у Словенію в'їхало понад 76 тис. мігрантів. Про це заявив заступник міністра внутрішніх справ Боштьян Шефиц.

"Тільки в кінці минулого тижня ми взяли понад 25 тис. біженців. Цей показник знаходиться для нас за межами розумного. Жодна держава не зможе нормально впоратися з таким обсягом мігрантів", - сказав він.

За словами Шефица, майже 48 тис. біженців покинули територію Словенії, однак ситуація у всіх прикордонних міграційних таборах залишається вкрай важкою. "Незважаючи на всі труднощі, нам вдається тримати ситуацію під контролем, - зазначив він. - Ми прискорили процедуру реєстрації. Розглядаємо можливість її проведення прямо в поїздах з біженцями".

"Сьогодні ми прийняли рішення залучити на допомогу поліції представників приватних охоронних підприємств, загальна кількість яких попередньо складе 50-60 осіб", - додав заступник міністра.

Крім цього, МВС не виключає можливість залучення і безробітних словенців, яким буде відведена функція роздачі продовольства найбільш виснаженим і втомленим мігрантам, повідомив він.

На прохання журналістів дати оцінку результатам минулого в Брюсселі 25 жовтня саміту ЄС щодо мігрантів, Шефиц відповів, що вважає їх позитивними.

"До кінця тижня на допомогу Словенії повинні прибути 400 поліцейських з інших держав. Крім цього, найближчим часом ми повинні отримати і фінансову підтримку в розмірі 10 млн євро", - додав він.

На думку заступника міністра, швидке виконання досягнутих на саміті домовленостей допоможе стабілізувати ситуацію. Разом з тим, в іншому випадку Словенії самій доведеться вживати жорсткі заходи "для захисту власних кордонів і зупинці міграційних потоків", - вказав він.

Словенії для розв'язання кризи з біженцями вже надали допомогу такі країни, як Чехія, Угорщина і Нідерланди. У короткостроковій перспективі підтримка повинна вчинити і з боку Німеччини. Крім цього, в наданні допомоги також планують взяти участь і такі міжнародні організації як ЮНІСЕФ і Червоний Хрест.

Нагадаємо, ЄС протягом тижня направить 400 поліцейських у Словенії через наплив мігрантів.