ua en ru

Слідство вважає, що Мазурок скоїв ще вісім вбивств, а також серію пограбувань

За даними слідства, Ярослав Мазурок, який скоїв потрійне вбивство в ТРЦ "Караван" у вересні минулого року, до цього імовірно встиг вбити ще вісьмох чоловік, а на життя заробляв крадіжками з автомобілів і квартир. "Комерсант-Україна" стали відомі подробиці розслідування щодо Мазурка.

Нагадаємо, 26 вересня 2012 р. минулого року в київському ТРЦ "Караван" Ярослав Мазурок розстріляв охоронців, які викрили його в спробі крадіжки. Троє з них загинули на місці, один був важко поранений.

За словами старшого слідчого з особливо важливих справ слідчого управління Головного управління МВС в Києві Руслана Могильного, уродженець Львівської області Ярослав Мазурок переїхав в Київ у 1990-ті роки. У столиці він проживав у квартирі, що належала його дружині Людмилі. Встиг змінити кілька місць роботи: працював на пропускному пункті одного з приватних підприємств, був кур'єром, а з 2008 по 2010 рр. збирав на заводі "Квазар" сонячні батареї, проте звільнився за станом здоров'я і після цього ніде не працював.

В ході обшуку у нього вдома були виявлені речі та будівельні інструменти, імовірно викрадені з автомобілів в 2012 р. Втім, в основному подружжя жило на зарплату дружини. Між тим в сім'ї часто траплялися конфлікти. "Його дружина розповідала, що він був дуже ревнивим, під час сварок психував, ішов з дому на кілька днів, при цьому залишав мобільний телефон", - розповів Могильний.

За підсумками розслідування, крім вбивств у "Каравані"Ярослава Мазурка підозрюють у скоєнні восьми вбивств у двох замахах. Перший злочин він скоїв у січні 2004 р. в Оболонському районі Києва, коли розстріляв двох співробітників Державної служби охорони, які приїхали на сигналізацію, що спрацювала, щоб перевірити квартиру, яку намагався пограбувати Ярослав Мазурок. Один з міліціонерів загинув, другий відбувся пораненням. Потім в лютому 2008 р. в Пущі-Водиці були застрелені два "чорних" археолога. У грудні 2009 р. Ярослав Мазурок скоїв цілу серію вбивств - у Святошинському районі він застрелив бездомного, а недалеко від Московського проспекту - двох циган з розташовувався неподалік табору. У січні 2010 р. в Святошинському районі він напав на мешканця Києва, але тому вдалося вижити. У липні 2012 р. у Солом'янському районі Ярослав Мазурок вбив військовослужбовця і його дівчину. Зброя, з допомогою якого були здійснені ці злочини, так і не було знайдено. "Вбивства були невмотивовані, жертвами виявлялися випадкові люди", - сказав Могильний.

За його словами, у всіх цих випадках використовувалися кулі, кустарно виготовлені із свинцю. Такі ж кулі потім були виявлені в квартирі Ярослава Мазурка. Там же знайшли форму для відливу куль, обрізки збройових стовбурів і диски з записами про різних видах зброї. "Кулі він навіть показував дружині, але говорив, що нібито їх десь знайшов, хоча самого зброї вона не бачила", - заявив слідчий.

Крім того, в ході розслідування Мазурка перевіряли на причетність до ще шести вбивств, скоєних у 2006 і 2007 рр., однак використовувалися тоді свинцеві кулі, як показали дані експертиз, мали інший хімічний склад. Для нападів Мазурок використовував перероблені газові пістолети ІЖ-79 (копія пістолета ПМ), які він придбав у 2004 і 2005 рр. Незабаром після покупок він писав заяви про їх зникнення. За версією слідства, насправді він переробляв пістолети під стрільбу бойовими патронами, самостійно растачивал і встановлював на них стовбури від бойової зброї.

При цьому версію ЗМІ про крадіжку зарядного пристрою для організації теракту слідство навіть не розглядало. "Я, як слідчий, який розслідував цю справу, її навіть не розглядав, це дурниця", - запевнив Могильний.

Втікши з "Каравану"Ярослав Мазурок повернувся додому, переодягнувся, взяв теплі речі та пішов. Удома в цей час нікого не було. Місце, де він ховався, слідство так і не встановило. Спільників, за даними Могильного, у вбивці не було.

"За три дні до самогубства всю ніч з 22:00 4 листопада до 6:00 5 листопада Ярослав Мазурок провів в інтернет-кафе на Караваєвих дачах буквально в 900 м від місця вбивства дівчини і військовослужбовця в липні того ж року. В інтернет-кафе він був у тому ж одязі, в якій пізніше його і знайшли", - додав слідчий. У тому, що 7 листопада був виявлений труп саме Ярослава Мазурка, сумнівів у слідства не було, як і в тому, що саме він скоїв вбивства в "Каравані". Слід зазначити, що 11 квітня справу за фактом вбивства у ТРЦ "Караван" було закрито. Розслідування інших епізодів все ще триває.