ua en ru

Слідком РФ завів справу за фактом закликів генерала США вбивати росіян на Донбасі

Головне слідче управління Слідчого комітету Росії (СКР) порушило кримінальну справу стосовно громадянина США, відставного генерала американської армії Роберта Скейлз за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.354 КК РФ (публічні заклики до розв'язування агресивної війни, вчинені з використанням засобів масової інформації ). Про це повідомив офіційний представник СКР Володимир Маркін, передає РБК.

Заява Скейлз прозвучало в ефірі телеканалу Fox News. Відставний генерал запропонував свій план вирішення української кризи, яка полягає в тому, щоб вбивати російських солдатів на сході України.

"Єдине, як США можуть якось вплинути на ситуацію в регіоні і переломити хід війни, - це почати вбивати росіян. Вбивати так багато росіян, щоб навіть російські ЗМІ не змогли б приховати того факту, що російські повертаються на батьківщину в гробах", - сказав Скейлз.

При цьому відставний генерал висловив жаль, що нічого подібного не відбудеться, оскільки, за його словами, рівень підтримки з боку США "не дозволяє армії України організувати контратаку на 12 тисяч російських солдатів".

На думку СКР, такі висловлювання порушують норми російського законодавства, а також положення ст.20 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права 1966 року, який забороняє будь-яку пропаганду війни і будь-яке підбурювання до ворожнечі і насильства.

Нагадаємо, за даними Президента України Петра Порошенка на початок лютого, на сході України перебувають від 5 до 9 тис. військовослужбовців Російської Федерації.

Раніше, наприкінці січня, в МВС заявляли про те, що на території України в даний час знаходиться близько 12 тис. російських солдатів.

Нагадаємо, в Білому домі поки не планують відправляти України летальне озброєння через побоювання, що це призведе до ще більшого кровопролиття. Втім, напередодні США ухвалили рішення надати Україні нелетальної військову допомогу на 75 млн дол.