ua en ru

Помер один з ідеологів ісламського радикалізму

Помер один з ідеологів ісламського радикалізму Фото: помер лідер суданської опозиції Хасан аль Турабі

Лідер суданської опозиційної Партії народного конгресу Хасан аль Турабі помер після серцевого нападу

У суботу в віці 84 років в Судані помер лідер суданської опозиційної Партії народного конгресу Хасан аль Турабі. Про це повідомляє телеканал Al Arabia.

Аль Турабі помер у відділенні інтенсивної терапії лікарні Royal Care в Хартумі, куди був доставлений вранці після перенесеного ним серцевого нападу.

Як пише видання, Турабі був ідеологом з впливом за межами Судану, одним з рушійних сил впровадження ісламського закону шаріату в Судані в 1983 році, що викликало закінчення 22-річної громадянської війни, яка коштувала близько двох мільйонів життів.

На початку 90-х років Хасан аль Турабі створив громадську Організацію ісламо-арабської народної конференції (ОІАНК), що об'єднала радикальні ісламістські рухи 55 країн. Довгий час він був соратником чинного президента Судану Омара аль-Башира.

Аль-Турабі займав високі пости в державі і був главою правлячої партії. Проте пізніше аль-Турабі перейшов в опозицію. Аль-Башир розпустив парламент, спікером якого був аль-Турабі. Політик неодноразово піддавався арештам, в останній раз в 2011 році.

Нагадаємо, що в січні влада Судану заявила про розрив дипломатичних стосунків з Іраном.