ua en ru

Померла видатна балерина Майя Плісецька

Померла видатна балерина Майя Плісецька Фото: Майя Плісецька

Відомій балерині було 89 років

У віці 89 років померла відома російська балерина Майя Плісецька, передає BBC.

"Балерина Майя Плісецька померла", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляють російські державні ЗМІ, про смерть Плісецької повідомив її чоловік, який подзвонив генеральному директору Великого театру Володимиру Урину, який згодом вже оприлюднив цю інформацію для громадськості.

"Мені зателефонував чоловік балерини Родіон Щедрін. Вона померла від важкого серцевого нападу. Лікарі боролися, але нічого не змогли зробити", - повідомив він.

Зазначимо, Майя Плісецька - прима-балерина Большого театру, Народна артистка СРСР, повний кавалер російського ордена "За заслуги перед Вітчизною"; почесний доктор університету Сорбонни, а також почесний професор МДУ імені М. в. Ломоносова.

Як балерини її ім'я найбільш відоме завдяки роботі над партіями: Одетти-Оділлії в "Лебединому озері", Аврори у "Сплячій красуні", Раймонди в однойменному балеті, Господині мідної гори в "Кам'яній квітці" Прокоф'єва, Мехмене-Бану в "Легенді про любов" ,а також Кармен у Кармен-сюїті Родіона Щедріна.

Плісецька також працювала балетмейстером, поставивши балети "Анна Кареніна", "Чайка", "Раймонда" і "Дама з собачкою".

У 1980-х знаходилась переважно поза СРСР, також проявивши себе в ролі художнього керівника Римського театру опери і балету ,а також Іспанського національного балету в Мадриді . Залишила сцену у віці 65 років, після чого давала майстер-класи.